Visst räknas ridning som konditionsträning

Joanna Sätters examensarbete vid hippologprogrammet visar att vi ryttare, redan vid ett moderat trav- och galopparbete, kommer upp i en puls som motsvarar 40-70 procent av vår framräknade maximala syreupptagningsförmåga. Med andra ord tränar vi upp vår kondition när vi rider.

Vid konditionsträning behöver människan komma upp i en puls som motsvarar mellan 40-70 procent av vår maximala syreupptagningsförmåga och hålla oss där under minst 30 minuter. Detta är rekommenderad minsta nivå av daglig motion för att vi ska hålla oss friska och sunda.

Studien visar att hästens och ryttarens puls följer varandra genom arbetet från skritt till trav och är som högst under galopparbetet. Redan vid det moderata trav- och galopparbetet kom ryttarna upp i en puls som motsvarar 40-70 procent av deras framräknade maximala syreupptagningsförmåga.

Det är ju positivt och väcker tankar om att vi kan räkna ridning som konditionsträning. Problemet som uppstår är hur länge det är möjligt att rida detta arbete.
Ryttaren behöver arbeta hästen i trav-galopp i moderat tempo under minst 30 minuter sammanhängande för att det ska räknas som konditionsträning av lägsta graden för ryttaren.

Läs mer på HästSverige »

En tanke om “Visst räknas ridning som konditionsträning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.