Virusabort är anmälningspliktigt

Virusabort orsakas av ett herpesvirus. EHV-1, det mest fruktade viruset, kan förorsaka övre luftvägsinfektion, abort eller neurologisk sjukdom. EHV-1 är framförallt en luftburen smitta. Därför är det ytterst viktigt att stall runtom där smitta finns, informeras så att smittan inte sprids.

Infektioner med herpesvirus är mycket vanliga i Sverige liksom i övriga världen. Ett stall med EHV-1-smitta bör förstås genast isoleras för att snabbast möjligt begränsa smittspridning. Självklart ska man då inte åka iväg och träna eller tävla, om det konsterats – eller finns misstankar om –  smitta hos hästen eller i hästens närhet.

EHV-1 ger förkylningssymtom som feber, nedsatt aptit och trötthet. Symtomen kan vara milda men även hög feber, näsflöde och hosta förekommer, framför allt hos unga hästar. Svullnader, ödem, i benen kan också vara ett symtom.

Om ett dräktigt sto smittas kan det bli allvarligt. Viruset kan infektera livmodern så att stoet kastar sitt föl – fostret dör och stöts ut – abort. Ston som kastar sina foster är till synes helt friska och visar sällan andra symtom. I dom fall sjukdomen leder till abort inträffar det vanligtvis i senare delen av dräktigheten, men ibland kan ett sto kasta redan i femte dräktighetsmånaden. Vissa föl kan födas fullgångna men är då oftast så svaga att de avlider efter några dagar.

EHV-1 kan också orsaka neurologisk sjukdom hos hästen, med vinglig gång och till och med förlamning. Typiskt för en häst med rörelsestörningar orsakade av EHV-1, är att symtomen kommer snabbt. Hästen är ostadig på benen, framför allt i bakdelen, med svaghet och okoordinerade muskelrörelser och slapphet i svansen.

Vid den neurologiska formen tillfrisknar en del drabbade hästar inom några dagar till månader. Andra återhämtar sig aldrig helt och kan få så allvarliga symtom att dom måste avlivas av djurskyddsskäl. Hästar som blivit liggande har dålig prognos.

Så sprids smittan
EHV-1 är en luftburen smitta. Hästar med övre luftvägsinfektion, orsakat av herpesvirus, sprider miljoner viruspartiklar med nysning eller hosta. Dessa fångas upp i näsborrarna av mottagliga hästar. Även tysta smittbärare kan sprida smitta utan att själva visa tecken på sjukdom.

Vid abort är foster, efterbörd och fostervätskor kraftigt infekterade med virus som kan spridas till omgivningen, inte minst till nyfikna, nosande  hagkamrater. Efter kastning finns virus inte kvar någon längre tid i miljön, men flytningar från stoets första brunst kan vara smittförande. Därför ska ston som kastat, isoleras.

EHV-1 kan förutom via luften, spridas indirekt genom kontaminerade föremål eller otvättade händer och kläder. Att tänka på är att viruset överlever i miljön men förlorar stor del av förmågan att infektera efter 3 timmar. Det är dock beroende av materialet det hamnar på, temperatur och fuktförhållanden. Det överlever längst kring +4°C och i fuktig miljö.

Herpesvirus finns kvar latent i kroppen i vilostadium och kan reaktiveras vid senare tillfällen i livet. I vilofas är virus inte smittsamt.

Råd för att stoppa smitta
Om en häst har feber eller är snorig, alternativt ett dräktigt sto som kastat, bör alla hästägare ta tempen på sin häst dagligen och vara uppmärksam på om någon häst är snorig och / eller hostar. Om någon häst uppvisar symptom kontaktas veterinär.

Håll dräktiga ston helt avskilda från tävlingshästar och finns misstanke om tempstegring hos någon häst eller snoriga/hostiga hästar i stallet, åk inte på träning eller tävling. Tänk också på handhygienen när ni går mellan olika hästar och på att byta kläder om ni vistas i olika stall. Detta för att inte sprida eventuell smitta vidare.

Vid abort och centralnervös form orsakad av EHV-1 ska sjukdomen anmälas enligt Jordbruksverkets föreskrifter om anmälningspliktiga sjukdomar.

Källor » SVA, Jordbruksverket, Agria, Hästkliniken i Norrköping

2 tanker om “Virusabort är anmälningspliktigt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.