Vila efter avmaskning och vaccination?

Huruvida hästen bör ta det lugnt efter att den har vaccinerats och avmaskats, råder det olika åsikter om. Bäst att fråga experterna! Sagt och gjort lät vi frågan gå vidare till dom två veterinärerna Jan Skidell och Barbro Olsson.

Jan Skidell är veterinär på Regiondjursjukhuset i Helsingborg.

– Efter vaccination rekommenderar jag att hästen tar det lugnt i tre dygn. Den kan motioneras lätt men får absolut inte ansträngas. Vid en vaccination påverkas hästens immunsystem och den kan reagera med feber, säger Jan.

Han tycker att man bör ta tempen dagligen dagarna efter hästen vaccinerats och naturligtvis även kolla allmäntillståndet.

– Vid en avmaskning är det ovanligt att hästen blir påverkad. I dom fall då det finns rikligt med parasiter kan hästen reagera i mage-tarm och till och med utveckla kolik. Låt därför din häst ta det lite lugnare en dag efter avmaskning, säger Jan.

Barbro Olsson är veterinär på Huntley Equine Clinic, Ängelholm.

Barbro instämmer med Jan gällande råden.
– Efter en vaccination kan din häst reagera med feber så du bör absolut kolla tempen dagarna efter. Låt din häst ta det lugnt i tre dagar efter vaccination, låt den gå i hagen eller skritta ut, utan att anstränga sig, säger hon.

Barbro uppger att vissa hästar kan reagera vid avmaskning varför hennes råd är att ta det lugnt ett dygn efter avmaskning.
– Somliga hästar reagerar med att salivera-dregla, men dom kan även påverkas i mag-tarmkanalen. Kolla avföringen och aptiten – och ta, som sagt, gärna tempen dagligen, avslutar hon.

Så resonerar tre hästägare
Nina Hofmann, Gnesta Ridklubb:
– Jag kollar alltid tempen och vid avmaskning är jag extra noga med att kolla att mina ­hästar inte blir dåliga i magen. Både efter vaccination och efter avmaskning tar jag det lugnt, skrittar en dag och joggar en dag.

Emma Hellström, Falu Ridklubb:
– Efter vaccination skrittar jag tre till fyra dagar. Efter avmaskning rider jag som vanligt om min häst är pigg och glad. Jag hade en gång en ordentlig ­allergisk reaktion på min häst efter vaccination, vilket var väldigt ­obe­hag­ligt. Han hade svårt att gå och vinglade. Efter det åker jag alltid in till klinik för att vaccinera.

Josefin Åkerström och Marika Henriksson, Gagnefs Ridklubb:
– Jag tar det lugnt dagen efter vaccination men oftast inte längre än så, säger Josefin.
Marika är något försiktigare.
– Efter vaccination väntar jag ett par dagar innan jag rider och låter min häst bara gå ute i hagen. Efter avmaskning rider jag däremot dagen efter om min häst verkar glad och pigg.

Text och foto » Eva Jacobsen Svaton, Equipage 2011

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.