Vikten av att ha koll på hovarna

Att dom flesta hästar har tre gångarter – skritt, trav och galopp – det är vi väl alla väl medvetna om. Men hur hästen förflyttar sina fötter i dom olika gångarterna, har du koll på det?
Och – är det viktigt?!
– Absolut, jätteviktigt! säger både Bo Tibblin, A-tränare och Annie Smith, ridlärare och tävlingsryttare.

Annie Smith är ridlärare och tävlingsryttare.

Varför då?
– Det är viktigt av tre anledningar, säger Bo. Först och främst för att du som ryttare har en skyldighet att veta hur hästen fungerar. En häst är ett levande väsen, inte ett redskap.
För det andra kan du aldrig bedöma kvaliteten i gångarterna om du inte vet hur hästen ska röra sig.
För det tredje kan du inte rida om du inte vet hur hästen placerar sina fötter.

Bo Tibblin är A-tränare i dressyr och Grand Prix-domare.

Varför inte?
– Takten hänger ju intimt samman med förflyttningen av fötterna, menar Annie. Och takten är den allra första punkten i utbildningsskalan, alltså oerhört grundläggande. Du måste veta hur fötterna flyttas för att få rätt takt. Att skritten är fyrtaktig, traven tvåtaktig och galoppen tretaktig är naturligtvis nödvändigt att du känner till. Liksom skillnaden mellan höger och vänster galopp.

Takten kanske man kan känna men är det så viktigt att veta exakt hur fötterna placeras?
– Det finns ju en anledning till att exempelvis skritten är fyrtaktig, det anser jag är betydelsefullt att känna till, svarar Annie. Takten hänger ihop med hur hästen sätter ner fötterna i just den gångarten.

– Takten är den allra första punkten i utbildningsskalan. Du måste veta hur fötterna flyttas för att få rätt takt, menar Annie Smith.

– Ridning handlar ju om att ge rätt signal i exakt rätt tid, klargör Bo. För att veta när den rätta tidpunkten är måste du vara medveten om fötternas förflyttning.
– Du måste ha en förståelse för rörelsemönstret, tillägger Annie. Hur kan du till exempel dansa tango utan att veta vilka steg du ska ta?
– Hjälperna måste ges i förhållande till rörelserna, fortsätter Bo. Du måste också dels kunna avgöra när hästen är taktmässig och i balans, dels veta var det brister om balansen sviktar.

Måste jag lära mig hur fötterna förflyttas även om jag bara är hobbyryttare?
– Absolut! Hur ska du kunna korrigera en rörelse om du inte vet vad det är som inte fungerar? undrar Bo. Redan en galoppfattning fordrar att du känner till hur hästen sätter ner fötterna. Och för att veta om hästen har korrekta, rena gångarter fordras ju att du vet hur dom ser ut!
– Tänk dig att du känner att galoppen inte fungerar i ena varvet, utvecklar Annie. Då är det ju väldigt bra om du kan konstatera varför. Är det ett bakben som är lite svagare?
– Det är oerhört viktigt i just galoppfattningar men även i till exempel sidvärtsrörelser, menar Bo. Vid en korrigering av exempelvis en öppna måste du ju veta var i förflyttningen av fötterna det brister.

Hur lär jag mig att känna förflyttningen av fötterna?
– Bäst lär du dig genom att börja med att titta på hästen från marken, säger Annie.
– Sedan får du ta hjälp av din tränare för att från hästryggen veta hur du ska inverka i olika situationer. Det är inte alltid helt enkelt att känna av! medger Bo.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.