Veckoschemat som stärker galoppen

Oavsett om du mest rider dressyr eller hoppning så har din häst behov av en stark galopp för att klara av det du begär av den. Men hur vet vi att galoppen är stark nog och hur gör vi för att stärka den? För att få hjälp med detta pratade Equipage med dressyrryttaren och tränaren Mads Hendeliowitz.

– En stark galopp kännetecknas av en tydlig tretakt där hästen går i egen balans utan att spänna sig eller ligga på i handen och där du utan problem kan länga och korta galoppen, förklarar Mads.

Oavsett vilket tempo du rider i, om det är en samlad eller en ökad galopp, så ska du kunna ge efter i handen och hästen ska klara av att fortsätta i sin egen balans. Den ska alltså inte falla framåt och börja snubbla över sina framben för att du lättar i handen.

Hästen ska även klara av att behålla en väldigt tydlig tretakt. Men självklart skiljer sig kraven och referensramen åt, beroende på om det är en fyraåring eller en äldre och utbildad häst.
– Hopphästar behöver en stark galopp för att kunna hoppa, vara tillräckligt spänstiga och för att klara av att nyttja sin galopp. Och dressyrhästen behöver sin starka galopp för poängens skull. Har hästen en stark galopp ser allt lätt ut. Den ska inte behöva bäras runt utan ska bära sig själv, avspänd och lösgjord, menar Mads och fortsätter. Om hästen inte galopperar i en tydlig tretakt kan man förstöra hästens naturliga rörelsesystem. Ingen häst i naturen galopperar i fyrtakt, då bryter den istället av till trav!

En stor galopp är svårare att utbilda än en liten galopp eftersom den stora galoppen dels kräver mer styrka av hästen och dels för att den är svårare att hantera för ryttaren. Den mindre galoppen har en ju mindre rörelse vilket gör den enklare för tajmingen.
– Det tar tid och krävs tålamod att bygga upp en bra galopp. Och när hästen väl har en tillfredsställande galopp blir ridningen mindre fysisk men desto mer teknisk. Det i sin tur leder ofta till att det blir allt svårare för ryttaren att ta hand om den starka galoppen. En mindre galopp tål mer fel, medan den större, starkare galoppen är lättare att rubba och störa som ryttare. Hästen måste ha en egen balans för att kunna hålla ihop den stora galoppen.

Stärk med mjuk hand
När du tränar galoppen och vill stärka den är det viktigt att tänka på att du alltid ska rätta hästen framåt, även när du samlar. Och hästen ska gå fram till handen och inte tvärtom. Det får alltså inte vara så att du sitter och bromsar med handen.
– Ju mer ryttaren håller i handen, desto mer ligger hand-bromsen i. På så sätt förstör man hästen. Det är som att köra bil med handbromsen i, den börjar först lukta illa och till slut så går den sönder, påpekar Mads allvarligt.

Mads påpekar också att vi är noga med att ge hopphästen en eftergift över hindret, för att den ska klara av att hoppa igenom språnget ordentligt. Detsamma borde gälla för dressyrhästar.
– Men i dressyr ska vi av någon anledning hålla i. Vi bromsar hästen, vilket motarbetar det vi eftersträvar. Även i den vanliga galoppen behöver hästen en eftergift, även om det inte känns lika tydligt som det gör i ett språng över ett hinder.

Sen handlar det om att rida många tempoväxlingar och göra upprepade galoppfattningar för att stärka hästen.
– Just fattningar är bra eftersom ryttaren då behöver rida framåt samtidigt som hästen måste sätta sig på bakbenen och bära sig in i galoppen, säger Mads.

Måndag – Dressyrarbete

Börja med att skritta – gör halt – skritt. Kontrollera att du kan ta en förhållning, att hästen väntar och är eftergiven. Kontrollera ställningen och böjningen. Rid sedan skänkelvikning och öppna i skritt.

När det fungerar och hästen är igång kan du sätta igång i trav och galopp på den stora volten. Rid med hästen svagt ställd längst voltspåret. Hela tiden med bjudning fram till en mjuk hand. Det ska vara en tydlig tvåtakt i trav och en tydlig tretakt i galopp.

Lägg fram innerhanden när du fattar galopp så att hästen får plats att ta för sig i fattningen medan den fortfarande är eftergiven i handen. Var noggrann med just lösgjordheten och eftergivenheten då det lätt leder till både ryggproblem och andra skador om hästen spänner sig i korset.

När det fungerar kan du galoppera framåt längs långsidan och sedan rida in på en volt som är ca 10 – 12 meter. Gå framåt med sätet och följ med hästen med överkroppen när du ökar längs långsidan.

Räta upp dig lite innan du rider in i volten, men håll igång galoppen och bjudningen utan att bromsa med handen. Låt hästen balansera upp sig själv på volten. Svängen ska i sig bromsa upp hästen, men inte ta bort bjudningen. Handen får möta upp, men den får inte gå bakåt.
Böj hästen efter voltspåret. Om du alltid rätar upp dig precis innan du rider in på volten så lär sig hästen att bli uppmärksam på sätet och korta upp sig av sig självt när du rätar upp dig.

Tisdag – Dressyrarbete

Följ upp måndagens jobb. Upprepa och bygg på. Om det gjordes rätt dagen innan så bör det fungera tämligen snabbt idag. Bygg sedan på med galopp – trav – skritt – trav – galopp tills det fungerar bra. När det gör det tar du bort travstegen och gör galopp – skritt – galopp.
– Det ska vara lika lätt att fatta galopp från skritt som från trav. Hästen ska vara lika lösgjord med samma energi och mjukhet, poängterar Mads.

Onsdag – Uteritt

Idag blir det en lite lugnare dag för hästen då den får jobba ute. Skritta på lång tygel och tänk på annat. Kanske kan du klättra lite om du har några backar i närheten.

Torsdag – Dressyrarbete

Upprepa måndagens och tisdagens arbete och bygg sedan på med tempoväxlingar.
Gör en övning längst medellinjen och kvartslinjen. Gör övningen 6 – 8 gånger åt varje håll med skritt emellan. Trava först igenom övningen för att se om hästen klarar av att vända på en sådan liten yta. Klarar den inte det så gör du vändningen lite större.

Sen går du över till galopp och ökar rakt fram längst linjerna. När du kommer till vändningen så rätar du upp dig utan att bromsa. Hästen ska följa innertygeln, men du ska inte dra i den. Låt väggen och vändningen bromsa upp hästen och när du kommer ut på det raka spåret så ökar du igen.

Tempoväxling – Samla
Efter det gör du tempoväxlingar längst långsidan där du ur ökningen går in i en kvartsvolt eller halvvolt. När du kommit in i volten gör du en tydlig samling.

Efter några gånger kommer hästen förstå ditt system med vändningarna och att du rätar upp dig varje gång du vill minska. Snart kommer det att räcka med att du bara vänder in fram-delen på volten och rätar upp dig för att hästen ska förstå att den ska samla sig. Det gäller att få hästen att tänka med, låt den använda sin hjärna!

Fredag – Uteritt

Dags att rida ut igen och idag är det backträning som står på schemat. Galopp upp och skritt ner. Det stärker den drivande kraften i hästen och det behöver inte vara mycket lutning för att det ska få effekt.

Rider du på Msv A nivå eller högre kan du galoppera hästen även nerför backen så att den får samla sig lite extra, annars är det skritt som gäller.
– Galopperar du nerför innan hästen är stark nog faller den isär och det gör mer skada än nytta.

Lördag – Bomarbete

Idag lägger vi ut bommar på böjda spår för att få en innersida och en yttersida att jobba med.

Lägg ut sex travbommar på böjt spår längst ena kortsidan som du travar över med 1,20 meter på mitten och tre bommar för galopp med 2,70 meter på mitten längst den andra kortsidan.

Galoppera och trava i en bra rytm och stötta hästen fram utan att bromsa. Behåll samma rytm hela vägen igenom bommarna.

Du kan även lägga ut två bommar längst långsidan för att kontrollera veckans jobb. Avståndet spelar mindre roll, men du kan lägga bommarna 18 – 20 meter från varandra. Här får du ett kvitto på om hästen har blivit starkare och kan samla sig lite till och kan öka lite till.

Galoppera över bommarna och variera sprången, men var noga med att du hela tiden rider i en tretaktsgalopp oavsett om du ökar eller minskar.

Söndag – Vilodag

En dag då hästen skrittas ut i skogen, leds på en skön
promenad eller bara får gå och skrota i hagen.

Värt att tänka på
Rida mycket tempoväxlingar och gör många galoppfattningar – då stärker du galoppen.

Text och foto » Jenny Abrahamsson  Foto » Eva Jacobsen Svaton publicerat 2012

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.