Varför uppstår hovsprickor?

Hovsprickor, eller horn­sprickor som det egentligen heter, är lodräta sprickor i hovens hornlager – även kallat hovväggen. Frågan är varför hovsprickor uppstår och hur kommer det sig att dom är vanligast på sommaren? Och finns det något man kan göra för att förebygga hovsprickor eller stoppa dom när dom väl uppstått?

Magnus Smederöd har arbetat som hovslagare i 20 år. Magnus tävlar idag både internationellt och på nationell högsta nivå inom tävlingar i hovslageri.

I en arkivartikel i Equipage svarar en expert på området, Magnus Smederöd, hovslagare på Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm under många år, men idag egenföretagare.

– Horn­sprickor sitter vanligast i trakten eller i tådelen av hoven och kan uppkomma på grund av överbelastning av olika slag. Överbelastningen kan bland annat bero på för lång tå, för höga trakter eller att hästen belastar en del av hoven mer än normalt, förklarar Magnus.

Hornsprickor förekommer både på fram- och bakhov men är vanligast på framhovarna eftersom dom i allmänhet bär upp mer vikt.

Det finns en rad olika metoder att ta till beroende på hur sprickan ser ut.
– Hovarna verkas så att felbelastningen minimeras, sedan skärs hornsprickan ur intill lamellagret.

Vanligen fixeras horn­sprickan med en så kallad sömnit eller en bit plåt som fästs i hoven med skruvar.
– Det gör att det nya hornet får möjlighet att växa ner med ett friskt samband. Behandlingen kompletteras med en ringsko som hjälper till att avlasta det område på hoven som är utsatt.

En hovspricka som nästan når hela vägen upp till kronranden går att behandla, men tar tid.

Alla hornsprickor är dock inte orsakade av belastning utan kan vara små sprickbildningar i hoven orsakade av gamla sömhål eller av en gammal trampskada i kronranden som växt ner.

Torrare hovar sommartid
Hoven har svårare att behålla fukten på sommaren än på vintern eftersom klimatet och miljön är torrare då.

– En annan orsak till att hovarna är torra på sommaren beror på att hästen oftast vistas ute under längre tid än på vinterhalvåret, vilket i sin tur ger ökad belastning och slitage. Hög­presterande tävlingshästar som står inne på box större delen av dygnet, har till exempel inte alls lika stora problem med spruckna hovar.

Magnus tycker att det är svårt att ge specifika råd på hur man förebygger hov­sprickor.
– Hovarnas tillväxt och ­kva­l­itet­ påverkas av hästens väl­befinnande över lag. Faktorer som påverkar välbefinnandet positivt är solljus, bra foder, ­v­it­ami­ner /mineraler och god box­hygien, men även ridning eller körning på varierande underlag ger en frisk och sund hov. Arvet och dom anatomiska förutsättningarna hästen har ock­så stor betydelse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.