Varför svettas vissa hästar mer än andra?

Medan vissa hästar blir sjöblöta efter bara ett kortare ridpass verkar andra kunna jobba näst intill hur länge som helst utan att ens bli svettiga under sadeln. Hur kommer det sig egentligen och stämmer den gamla sägnen att hästen har arbetat rätt om den är svettig i flanken och mellan bakbenen?

Equipage bad Anna Jansson på SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) berätta hur det ligger till. Hon inleder med att avslöja att hästar och människor svettas på ungefär samma sätt men att hästarnas svett har ett annat innehåll, deras svett består av mer elektrolyter än människans.
– Varför det är så vet man inte säkert, men en effekt av detta är att det går åt mer energi för att dunsta vatten från hästsvett än människosvett, vilket innebär att energiförlusten blir större. Det är alltså mer avkylning per gram avdunstat vatten, säger hon.

Vad är det då som gör att hästar svettas där dom svettas, alltså på halsen, i flanken och under sadeln?
– Hästar har olika många svettkörtlar på olika ställen av kroppen. Ett ställe med mycket svettkörtlar blir därför svettigare än ett annat. Aktiviteten hos svettkörtlarna styrs av nervsignaler och av adrenalin från blodet. Beroende på vilka nerver som aktiveras och om hästen har ett allmänt adrenalinpåslag, alltså om den är stressad eller uppe i varv, så påverkas svettsekretionen olika.

Är det så att hästar har mest svettkörtlar över dom muskler som jobbar mest?
– Nej, vilka muskler som jobbar är av mindre betydelse för var på kroppen hästen svettas.

Stämmer den gamla sägnen att man kan se att hästen har arbetat rätt om den är svettig mellan bakbenen och i flanken?
– Nej, så lätt är det inte. Den gamla myten kan vi nu ta död på.

Hur kommer det sig då att vissa hästar svettas massor och andra knappt alls?
– Det finns alltid variationer mellan individer för alla fysiologiska egenskaper. I fallet med svettning kan det skilja i allt från hur mycket päls hästen har, hur känslig deras temperaturregleringssystem är – alltså hur nervsignalerna går ut till svettkörtlarna, till mängden svettkörtlar hästen har men även deras kapacitet och psykologiska faktorer så som bland annat adrenalinpåslag.

Bör man täcka hästen när den är svettig?
Det är vanligt att hästar täcks efter träning, även när dom både ångar och svettas efter arbete. Detta försämrar hästens värmeavgivning. alltså hästens chans att bli av med överskottsvärmen.

Duschning efter arbete är då effektivt och kyler snabbt ner hästens hudtemperatur. Men lägger man då på ett täcke direkt efter motverkas den avkylande effekten.

Detta är slutsatsen i forskningprojektet ”Påverkan av nordiskt klimat och hästhållning på hästens temperaturreglering” »

Text och foto » Jenny Abrahamsson, foto » Camilla McCarthy publicerad 2011

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.