Varför skummar hästen i munnen?

Man brukar säga att anledningen till att en häst skummar i munnen är att den arbetar rätt men stämmer det verkligen? Myt eller en sanning – vi lät frågan gå vidare till tre experter. Frågan visade sig inte vara helt lätt att besvara.

Nina Lundgren är veterinär och specialiserad på hästens tänder.

Nina Lundgren, veterinär, specialiserad på hästens tänder:
– Hästens salivavsöndring beror på flera faktorer. Dels finns där individuella variationer i produktionen av saliv och dels beror ”tuggandet på bettet” på vilken typ av bett som används. Inverkan av olika hormoner såsom adrenalin och noradrenalin påverkar också saliveringen.

Nina berättar att hästarna har en i stort sett konstant salivering.
– Om hästen inte sväljer måste den förstås rinna ut någon annanstans, dvs genom munnen. Har hästen ett bett i munnen sugs det in luft i mungiporna och då bildas skum, poängterar hon.

Nina tycker att hästar tenderar att skumma mer på kandar än på andra typer av bett.

Nina tycker att hästar tenderar att skumma mer på kandar än på andra typer av bett.
– En häst ska inte bita tag i bettet eller tugga på metallen i bettet och ska inte heller gå med öppen mun och gapa sig ifrån handen och bettet, det är varningssignaler för att hästen har ont, säger hon.

Därmed inte sagt att smärtan behöver komma från munhålan, liknande besvär kan ses vid smärtor i eller från nacke, hals eller rygg, eller från något PÅ ryggen – alltså ryttaren.
– Detta måste avhjälpas genom felsökning, INTE genom att slå hästen och dra åt nosgrimman vilket jag tyvärr har sett alltför ofta, suckar Nina.

Saliv är ingen garanti för välbehag
Salivering kan inte heller ses som någon garanti för att hästen är smärtfri eller lugn. Nina berättar att en häst med kraftiga käkledssmärtor, tungskador eller liknande inte gärna vill svälja varför saliven som “läcker ur munnen” då kan ses som ett tydligt tecken på att något inte är som det ska.
– En häst som inte skummar eller dreglar sväljer alltså sin saliv. Det är det enda man kan säga med säkerhet, påpekar Nina men tillägger också att om hästen är så koncentrerad på vad ryttaren ber om att den glömmer att svälja, kan det ju förstås ses som ett tecken på just fokusering.

– Alltså KAN skummet vara ett tecken på att hästen är avslappnad men är inte på något sätt en garanti, man måste se helheten, säger hon. Att bara titta till skummet är vilseledande. En spänd och stressad häst kan också skumma påtagligt.

Anders Eriksson, B-tränare i körning, diplomerad körlärare, hovslagare och tidigare landslagskusk har engagerat sig i många år för mildare betsling.

Anders Eriksson, B-tränare i körning, diplomerad körlärare, hovslagare och tidigare landslagskusk:
– Att hästen utsöndrar mycket saliv har ansetts som ett tecken på att hästen är tillfreds med sitt betsel. I sammanhanget vill jag påminna om att ”tuggandet” som betslet många gånger utlöser, leder till en ökad salivutsöndring och att nosgrimman om den dras åt för hårt, gör det svårare för hästen att svälja.

Anders betonar också att bara för att hästen har mycket saliv runt munnen är det inget mått på att den är tillfreds med betslingen. Samma förhållande gäller omvänt, dvs om hästen är torr i munnen behöver det inte innebära att något är fel.
– På vissa bett kombineras olika metaller för att öka salivutsöndringen vilket skapar en galvanisk reaktion som inte är att betrakta som något positivt, säger han bestämt.

”Tugga på bettet”
Enligt Anders betyder uttrycket “Hästen ska tugga på bettet” att munnen ska vara fri från spänningar och att hästen ska svara för hjälperna. När handen påverkar betet stimuleras tuggreflexerna av att bettet rör sig och påverkar gommen.
– För att hästen ska finna lösgjordhet och kunna svara på bettets inverkan, förutsätter det att käkarna inte låses av nosgrimman. I sammanhanget vill jag också peka på det faktum att hästen signalerar genom tuggning/gäspning då den accepterar ledarskapet. Om nosgrimman sitter för hårt kan hästen inte uttrycka detta.

– Hästen saliverar även vid arbete i kapson, upplyser Anders.

Anders vill tydliggöra att begreppet ”tugga på bettet” inte får innebära att hästen frenetiskt biter i metallen eftersom detta leder till tandslitage och orsaken måste utredas. Anledningen kan vara felaktig bettyp varför Anders tipsar om att prova med ett tyngre bett, alternativt med ett oledat bett.
– Hästen saliverar även vid arbete i kapson! Därför bör man ställa sig frågan om inte förekomsten av olika material och kombinationer av olika metaller, har mer med kommersialism än med hästens välbefinnande att göra. Enligt min teori är anledningen till att hästen har saliv runt munnen den att det är svårt att svälja p g a nosgrimma eller kapson.

Lars Andersson, A-tränare i dressyr, Grand Prix-domare och domarutbildare.

Lars Andersson, A-tränare i dressyr, Grand Prix-domare och domarutbildare:
– Enligt min mening innebär uppkomsten av skum i hästens mun under ridning att hästen trivs med bettet och arbetar på rätt sätt.

Han hänvisar till att uttrycket ”tugga på bettet” i dess rätta bemärkelse innebär, enligt “Guidelines for judging”, FEI´s handbok som gavs ut för några år sedan för att användas vid all internationell dressyrbedömning, följande: The movements of the horse´s mouth-gently and softly mouthing the bitshowing mobility and relaxation of the jaw and causing secretion of saliva for a “wet mouth”.

Att tugga på bettet anser alltså Lars inte har någonting att göra med att bita i bettet och hästen måste uppvisa både rörlighet och avspändhet i käken.

Text och foto » Eva Jacobsen Svaton, Equipage 2011

En tanke om “Varför skummar hästen i munnen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.