Varför skummar hästen i munnen?

Fråga: Hej redaktionen! Kan ni hjälpa mig med att besvara en fråga jag funderat en del på? Man brukar säga att anledningen till att en häst skummar i munnen är att den arbetar rätt men stämmer det verkligen? Hälsningar Sofia

Svar: Hej Sofia! Ja, är detta en myt eller en sanning? Vi lät frågan gå vidare till tre experter. Frågan är, som synes, inte helt lätt att besvara. Med vänlig hälsning, Redaktionen

NinaNina Lundgren, veterinär, specialiserad på hästens tänder:
– Hästens salivavsöndring beror på flera faktorer. Dels finns där individuella variationer i produktionen av saliv och dels beror ”tuggandet på bettet” på vilken typ av bett som används. Inverkan av olika hormoner såsom adrenalin och noradrenalin påverkar också saliveringen.
Hästarna har en i stort sett konstant salivering och om hästen inte sväljer måste den rinna ut någon annanstans, dvs genom munnen. Har hästen ett bett i munnen sugs det in luft i mungiporna och då bildas skum.

Nina tycker att hästar tenderar att skumma mer på kandar än på andra typer av bett.
– En häst ska inte bita tag i bettet eller tugga på metallen i bettet och ska inte heller gå med öppen mun och gapa sig ifrån handen och bettet, det är varningssignaler för att hästen har ont. Därmed inte sagt att smärta behöver komma från munhålan, liknande besvär kan ses vid smärtor i eller från nacke, hals eller rygg, eller från något PÅ ryggen ;-). Detta måste avhjälpas genom felsökning, INTE genom att slå hästen och dra åt nosgrimman vilket jag tyvärr har sett alltför ofta.

Saliv är ingen garanti för välbehag
Salivering kan inte heller ses som någon garanti för att hästen är smärtfri eller lugn. En häst med kraftiga käkledssmärtor, tungskador eller liknande vill inte heller gärna svälja varför saliven då ses av oss som salivering, menar Nina.
– En häst som inte skummar eller dreglar sväljer alltså sin saliv. Det är det enda man kan säga med säkerhet. Om hästen är så koncentrerad på vad ryttaren ber om att den glömmer att svälja, kan det ju förstås ses som ett tecken på just fokusering. Alltså KAN skummet vara ett tecken på att hästen är avslappnad men är inte på något sätt en garanti, man måste se helheten. Att bara titta till skummet är vilseledande. En spänd och stressad häst kan också skumma påtagligt.

Anders-Eriksson-165Anders Eriksson, B-tränare i körning, diplomerad körlärare, hovslagare och tidigare landslagskusk:
– Att hästen utsöndrar mycket saliv har ansetts som ett tecken på att hästen är tillfreds med sitt betsel. I sammanhanget vill jag påminna om att ”tuggandet” som betslet många gånger utlöser leder till en ökad salivutsöndring och att nosgrimman om den anbringas för hårt, gör det svårare för hästen att svälja. När hästen äter producerar den ungefär 50 ml saliv per minut.
Anders betonar också att bara för att hästen har mycket saliv runt munnen är det inget mått på att den är tillfreds med betslingen. Samma förhållande gäller omvänt, dvs om hästen är torr i munnen behöver det inte innebära att något är fel.
– På vissa betsel kombineras olika metaller för att öka salivutsöndringen vilket skapar en galvanisk reaktion som inte är att betrakta som något positivt.

kapson”Tugga på betslet”
Med uttrycket att hästen ska ”tugga på betslet”, menar Anders, avses att munnen ska vara fri från spänningar och att hästen ska svara på hjälperna. När handen påverkar betslet stimuleras tuggreflexerna av att betslet rör sig och påverkar gommen.

– För att hästen ska finna lösgjordhet och kunna svara på betslets inverkan förutsätter det att käkarna inte låses av nosgrimman. I sammanhanget vill jag också peka på det faktum att hästen signalerar genom tuggning/gäspning då den accepterar ledarskapet. Om nosgrimman sitter för hårt kan hästen inte uttrycka detta…

Anders vill tydliggöra att begreppet ”tugga på betslet” inte får innebära att hästen frenetiskt biter i metallen eftersom detta leder till tandslitage och orsaken måste utredas. Anledningen kan vara felaktig betseltyp varför Anders tipsar om att prova med ett tyngre bett, alternativt med ett oledat bett.

– Hästen saliverar även vid arbete i kapson!! Därför bör man ställa sig frågan om inte förekomsten av olika material och kombinationer av olika metaller har mer med kommersialism än med hästens välbefinnande att göra. Enligt min teori är anledningen till att hästen har saliv runt munnen den att det är svårt att svälja p g a nosgrimma eller kapson.

Lars-AnderssonLars Andersson, A-tränare i dressyr, Grand Prix-domare och domarutbildare:
– Enligt min mening innebär uppkomsten av skum i hästens mun under ridning att hästen trivs med bettet och arbetar på rätt sätt.
Att ”tugga på bettet” i uttryckets rätta bemärkelse innebär enligt “Guidelines for judging”, FEI´s handbok som gavs ut för några år sedan för att användas vid all internationell dressyrbedömning följande: The movements of the horse´s mouth-gently and softly mouthing the bitshowing mobility and relaxation of the jaw and causing secretion of saliva for a “wet mouth”.

Att tugga på bettet anser alltså Lars inte har någonting att göra med att bita i bettet och hästen måste uppvisa både rörlighet och avspändhet i käken.

– Med detta i beaktande innebär utsöndringen av skum i munnen att hästen arbetar på rätt sätt, avslutar han.

Tidigare publicerad i Equipage nr 7 2011

En tanke om “Varför skummar hästen i munnen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.