Varför river hästen?

Alla hästar river då och då – det hör till hoppningen. Dom flesta rivningar kan förklaras med olika omständigheter, andra gånger är det betydligt svårare. I en arkivartikel ger hoppryttaren och unghästutbildaren Victoria Almgren sin syn på varför hästarna river när dom ”egentligen inte borde”.

Ju högre hindret är, desto smalare blir avsprångsområdet. Kommer man utanför området ökar risken för att hästen ska riva, betydligt.

Det är ofta avgörande att hoppa av inom ett visst avsprångsområde för att hästarna ska få bra förutsättningar att klara hindret.
– Man kan komma ganska nära hindret och även rätt långt ifrån eftersom det här området är relativt stort. Kruxet är att man behöver hålla sig inom området för att hästen ska få en ärlig chans, förklarar Victoria. Ju högre hindret är, desto smalare blir avsprångsområdet. Kommer man utanför området ökar risken för att hästen ska riva betydligt.

Victoria Almgren är hippolog och C-tränare. Hon rider även in, utbildar och tävlar många unghästar, likväl som hon rider äldre hästar i dom högre klasserna. Hon har bland annat haft stora framgångar vid våra svenska unghästchampionat i Flyinge och Falsterbo. Läs mer på » www.stallv.se

En bra rytm i ridningen ökar chansen att hitta avsprångspunkten inom avsprångsområdet. Utan rytm är risken stor att hamna helt fel med påföljd att hästen river. Eftersom hästar inte vill riva kan detta leda till att hästen börjar stanna.
– Självklart skiljer det sig även åt mellan olika hästar. Vissa hästar är mer försiktiga och rädda om sig än andra. Vi hoppryttare vill gärna ha hästar som både är modiga och försiktiga, men dessa två egenskaper är ganska motsägelsefulla. En modig häst är ofta inte lika försiktig och en försiktig häst är ofta inte särskilt modig, förklarar Victoria.

Ju försiktigare en häst är, desto större krav ställer den på sin ryttare. En sådan häst tar nämligen betydligt mer illa vid sig om den kommer fel och river, än vad en mindre försiktig häst gör.

Är ni i balans?
Även balansen kan spela in om hästen river. En häst som inte går i egen balans utan låter ryttaren hålla balansen i sin hand har betydligt svårare att ta sig över ett hinder felfritt än en häst som är självbärig.
– Generellt handlar det om att hitta en bra rytm. Har du en bra rytm med en självbärig häst så lyckas du oftast komma till en schysst avsprångspunkt.

Hästens språngkurva är en annan sak som kan orsaka rivningar och detta är något som proffsen jobbar mycket med på olika sätt.
– Det vanligaste problemet är att hästens högsta punkt i språnget hamnar bakom hindret. För att jobba med detta kan man lägga en bom bakom hindret så att hästen blir tvungen att landa lite tidigare och på så sätt få högsta punkten på språnget mitt över hindret istället för efter.

Ibland river hästen för att den fokuserar för mycket på det som ligger under, framför eller bakom hindret – den glömmer helt enkelt bort att hoppa.

Vilket avstånd man ska lägga bommen på beror på häst och hinderhöjd, men ca 3,20 meter bakom hindret brukar vara lagom för en häst.

En annan sak som kan hjälpa hästen att få språngkurvan rätt är att lägga en bom på marken strax framför hindret. Det gör att hästen håller sig lite ifrån hindret och språngkurvan brukar bli bättre.
– Har hästen inte en fullt utvecklad språngkurva ökar risken för rivningar, avslutar Victoria.

Slutsats
» Vissa hästar är mer försiktiga än andra, så det hänger inte alltid på ryttaren även om ryttaren oftast får ta på sig skulden när hästen river. Dom allra flesta nerslagen kommer när hästen kommer hej och hå till hindret.

» Många vägringar kommer som en följd av att hästen inte vill riva, antingen för att den är väldigt försiktig, eller för att den har rivit så många hinder att den har tröttnat.

» Ha en bra galopp, en jämn rytm och jobba för att komma till en vettig avsprångspunkt. Gör helt enkelt allt du kan för att skapa bra förutsättningar för att hästen ska få hoppa över hindren felfritt.

Text och foto » Jenny Abrahamsson, © Equipage 2012

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.