“Vågvolterna” för den stela hästen

Equipage redaktionsassistent Jeanette Holm tipsar här om sin favoritövning. – Genom åren har jag tränat för många olika tränare och utfört trilijoner övningar och rörelser. En övning som jag håller särskilt kär kallar jag för ”Vågvolterna”. Den rider jag ofta eftersom den så effektivt lösgör min stela häst, säger hon.

Har du en spänd och lite ovillig häst är den här övningen som klippt och skuren. Värm upp ordentligt innan du börjar, både du och hästen ska vara rejält framridna först.

Rid så här:
Övningen rids i både skritt och trav. Om du rider övningen i galopp måste din häst och du behärska att rida förvänd galopp på små volter. Alternativt kan du rida vågorna i galopp och sedan volterna i trav.
1) Rid först båda tre bågar på varje långsida. Bågarna ska vara så stora som mellan spår och medellinje. Tänk på att du ställer hästen mjukt, men tydligt, varje gång du byter varv.
2) När du fått in flytet och kan rida bågarna i ett följsamt och taktfast sätt kan du börja lägga in en volt i mittbågen. Var noga med inramningen!
3) När du lyckats få mittbågsvolten rund och fin och ställningarna är mjuka och naturliga, lägger du in en volt i varje båge. Var noggrann med att hästen spårar. Sakta hellre av och fortsätt övningen om hästen tappar takt eller tempo, börjar streta eller flyter ut med bogen. Det kan bero på att den inte är tillräckligt stark. Ha alltid i minnet att det är ansträngande att gå på små volter – så håll inte på för länge och blanda övningen med att bara rida rakt fram ibland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.