Vad gör unghästägare med sina “småbarn”

Equipage läsare, Tanja, skriver så här: ” Hej! Av ren nyfikenhet, kan inte ni fråga era läsare hur och vad dom brukar göra med sina 1- och 2-åringar innan dom rids in? 🙂
Trazzel-2Trazzel är min första egna unghäst. Jag haft honom i ett år, han blir två i april. Jag har tömkört, påbörjat inkörning, varit på löshoppningar två ggr, varit iväg på två pay and jump fast jag springer bredvid, åkt till olika nya platser, massor med transportträning, ute o joggar ihop, promenerar, lösträning mm mm.

Trazzel-3Trazzel tränas 0-3 ggr i veckan ca. Vissa veckor gör jag ingenting med honom då jag har tre hästar till att träna, plus att han gärna får “bara vara”. Ett träningspass kan vara i fem minuter beroende på vad vi gör. Ibland kan vi träna i hagen på några trick bara.

Vi unghästägare verkar göra väldigt olika och ha flera uppfattningar om detta och jag är mest bara nyfiken på hur vi alla tänker? Hälsningar Tanja och mitt mini zoo med fyra hästar, två hundar, en katt o en kanin 🙂

Det här är en liten film med Trazzel och min medryttare Tora”

Kommentarer:
Lillan:
Hej Tanja! Jag har en två-åring på lösdrift som jag planerar ta hem för inridning i höst. Jag gör inte bråkdelen av vad du verkar göra med din. Men detta har inspirerat mig. Fick nu sådan lust att ta hem honom redan till i sommar och påbörja hanteringen likt det du gör med din. Tack! Mvh, Lillian W.

Tanja:
Lillan: Kul!!! Såklart du ska 🙂 Finns massa kul o göra 😉 tips o trix finns på http://kreativhasttraning.se om du vill ha fler övningar.
kram Tanja

Lillian:
Just vad jag bestämt mig för att göra. Ringde i förmiddags och sa upp lösdriften från 1 maj och bokade en boxplats i ett stall nära mig. Tack för inspirationen!
Kram, Lillian

Tanja:
Lillian: VAD GLAD JAG BLIR för er bådas skull :-) du kommer inte ångra det beslutet! Massa massa kul finns som sagt o göra :-)

Bettan:
Jag tycker det låter toppen det du gör! Att kunna hinna med så mycket när man har tre hästar till är beundransvärt!
Jag brukade nöja mig med att hålls hemma med lite löshoppning, skogspromenader , följa med som handhäst, skrämsel- och presenningsövni ngar typ, läskiga fladdrande saker och vartefter hängande armar och ben, klappas plötsligt överallt på kroppen med både hinkar, händer och handdukar.
Allt hantering är guld värt och att hästen litar på dig när det är dags för allvaret. Har ridit in alla mina hästar och många andras barbacka i skogen då jag oftast är själv och lider brist på duktig hjälp och att gå utanför ridbanan gör att hästen har uppmärksamheten på alla nyheter runt omkring och inte på den trista banan och då givetvis mig :)och har jag ingen sadel så finns det inget som skrämmer hästen eller att fastna i om olyckan skulle vara framme. Givetvis har jag lärt dom någorlunda tygelhjälper först såsom broms 🙂 men har några gånger fått hoppa av och bromsa med grimskaftet i grimman som jag har ovanpå tränset, men inget värre än så.
Har alltid slutat med att jag rider hem och har aldrig blivit avkastad eller fått problem när jag senare rider med sadel!
Om jag vore unghäst hos dig så skulle jag nog inte vilja ha nån annan ägare!
Lycka till med din fina pålle! 🙂

Tanja:
Bettan: Tack :-)  jo, o tre h pendlande till jobb varje dag 😉 Jag tycker allt du fått med mycket ändå i din träning :-)  Jag har ridit in över 30 hästarvo känner att en bra grund är viktig för att förebygga olyckor.  Tack!!! Vilket fint omdöme ♡ Kram Tanja

Josephine:
Oj du har nog kommit längre med din 2-åring än vad många andra har. Tror det spontant för jag vet många som köper föl eller åringar och låter dem gå på lösdrift utan knappt någon hantering tills hösten innan de fyller tre eller våren då de är tre. Tror du får mycket gratis av allt du gör med din – plus att den säkert tycker det är kul och utvecklande.

Tanja:
Josephine: Ja jag tror det men blir jätteglad o höra att fler gör nåt med sina små :-)  Trazzel går på lösdrift han med o älskar att leka/träna.
kram Tanja

Sassa:
Jag har en 4-åring som just nu bara går på lösdrift och har det bra. Köpte henne som 1-åring och började redan då med lite små promenader och bara borsta lite. När hon blev äldre började jag longera och ta med henne som handhäst. Ibland tog jag bara in henne i stallet och borstade lite och sen fick hon gå ut igen. I höstas påbörjades inridningen och det har gått hur bra som helst så nu förtjänar hon lite vila innan vi fortsätter igen 🙂 men det är hur kul som helst att jobba med unghästar!

Tanja:
Sassa: Ja visst är det kul! :-)  Lite vila blir det här med då han oftast tränas (om han gör det) fre-sön. O som sagt ibland går det 2-3 v så han får vila från allt med 🙂 Lycka till med din unghäst!  Kram Tanja

Camilla:
Har bara haft min unghast sedan i lordags och han blir 21 manader nasta vecka. Han har fram tills nu bara gatt i hagen, men vad jag har tankt gora med honom ar valdigt likartat med vad du gor. Borjat nu med att borsta, lyfta hovar och kela. Nu till helgen blir det in i manegen for forsta gangen och leda runt forst sen lek med boll da det ar viktigt att han behaller lekfullheten da han nu inte har andra unhastar att leka med.

Tanja:
Camilla: Åh, grattis! :-)  Låter jättebra. Jag hade en boll tills nyligen då en av hästarna mosade den med broddarna så vi leker med det också :-) Lycka till med din gullunge. Kram Tanja

Linda:
Jag har en 1½ åring som följer med som handhäst ca 2ggr i veckan. Tömkör ca 1 gång i veckan, sen massor med miljöträning, gå nära eld, prassliga grejer, allt “farligt”, fast han tycker inget är farligt. Vi håller mycket på med NH, flytta undan tryck, han kan stå kvar om ledrepet ligger på backen, även om jag går iväg. Han är ofta lös på gården, och ängen bredvid. Håller också på att öva inkallning =) Så jag kan ha honom lös när jag rider och att han kommer så fort jag kallar =) Han följer mig på gården som en hund =)

Tanja:
Linda: Kuuuul liv din goding måste ha det :-) min kommer alltid på inkallning så jag ska bara våga ta steget o släppa honom ute med när jag rider. Men pynta honom i reflexer först? ;-)
Jag har hållit på med nh sen 2001 så det ingår i all hantering. Dock gör jag även tvärtom också, gå MOT mig i skänkelvikning tex. Film spelas in i helgen o finns sen på http://kreativhasttraning.se  :-) lycka till med din. Kram Tanja

Urban:
@ Linda: Du slår nog Tanja med hästlängder :lol: vad gäller hantering av din unga häst. Frågan är om det kan gå till överdrift, d v s är det bara fördelar med att hantera och miljöträna föl och ungdjur? Eld? Lägga rep på backen? Säger inte att det är fel, vill bara uppmuntra till eftertanke. Kanske bör man lägga lite av uppfostran på andra, äldre hästar?

Tanja:
Urban: Jag förstår verkligen vad du menar. Jag anser att ju tidigare ju bättre. Det blir ju vardag för dem o inget konstigt när de sen är inridningsdags. Just därför jag var nyfiken på hur andra gör med sina små, hur vi tänker o funderar. kram Tanja

Jenny:
Jag har en 3åring som jag köpte som åring, och under året när han var 1 tränade vi nh, han var med som handhäst när jag red min andra häst några gånger, fick vänja sig vid sadel och började miljöträna lite smått med läskiga saker.
Under förra året när han då var 2 år fortsatte vi med mycket nh och miljöträning med läskiga saker som presenning mm, han var med som handhäst både vid ridning och körning, tömkörde en hel del, löshoppade och tränade lite trickträning. När det sedan blev dags att sitta upp på honom i höstas var det inte det minsta konstigt och han var helt med på det. Han var ju redan van vid att matte hittar på nya lekar hela tiden. ;-)

Tanja:
Jenny: Precis så jag hoppas o tror det kommer vara = mindre skaderisk för alla :-)  I maj ska jag o Trazzel vara med i pay and ride= jag ska småspringa ett dressyrprogram med Trazzel ;-)  Kram Tanja

Marlene:
Min förra häst gjorde jag allt med åkte transport, gick i skogen tömkörde, tränade olika ljud som kan uppstå osv. Jag red ut själv på honom när han var 3 år. Min nuvarande unghäst växer upp på lösdrift, han är verkligen harmonisk och cool, inredningen är påbörjad och det sköter han galant. :-)

Tanja:
Marlene: Tack, vad kul o höra att det går så bra :-)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.