Vaccin mot kvarka på G

Under en lång tid har forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Karolinska Institutet och Animal Health Trust (AHT), Newmarket, Storbritannien arbetat med att utveckla ett vaccin mot hästsjukdomen kvarka. Nu verkar det äntligen som om ett vaccin är nära…

Kvarka orsakas av bakterien Streptococcus equi och det har historiskt visat sig vara svårt att utveckla ett effektivt och säkert vaccin mot kvarka. Tidigare vaccin på marknaden som bl a varit baserade på försvagade levande bakterier, har visat sig kunna ge svåra biverkningar.

Genom att analysera arvsmassan hos bakterien som orsakar kvarka har forskarna identifierat olika bakterieproteiner vilka skulle kunna vara lämpliga komponenter i ett vaccin. Dessa proteiner har sedan via olika genfusioner producerats, testats och visat sig ge ett bra skydd mot kvarka.

Forskarna har därmed ” jobbat om receptet” så att hästen får antikroppar mot kvarka utan att drabbas av sjukdomen. Något som hittills visat sig vara säkert och ge ett bra skydd mot kvarka.
– Resultaten är mycket spännande och visar att konceptet att använda fusionsproteiner som vaccinkomponenter fungerar, vilket i fallet kvarka måste ses som ett genombrott i vaccinutvecklingen, säger docent Lars Frykberg från SLU som tillsammans med professor Bengt Guss vid Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap, deltagit i studien.

Utvecklingen av vaccinet mot kvarka, kallat Strangvac, sker i det svenska företaget Intervacc AB.

 

Även friska hästar kan vara bärare till kvarka
Snor, feber och bölder… Utbrott av kvarka leder till smärtsamma sjukdomsförlopp, inställda tävlingar och träningar – och stora ekonomiska förluster.
För att undvika smitta hålls sjuka hästar självklart på avstånd från andra hästar. Men visste du att även till synes friska hästar kan bära på smittan?
– Jag är försiktig med att berätta för mycket om vad vi vet om kvarka för folk blir helt förtvivlade, säger professor John Pringle i senaste numret av Equipage.

Läs artikeln i utgåva 6 2017 »

En tanke om “Vaccin mot kvarka på G

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.