Utveckla hästens takt & schvung

Begreppen takt och schvung är ofta förekommande i dressyrsammanhang och finns med i utbildningsskalan. Häng med när Gustaf Svalling och Lussan Nathhorst tipsar om hur du kan utveckla din hästs rörelsemönster!

Takt nämns allra först i utbildningsskalan och tillhör alltså en av grundpelarna i hästens utbildning. Om du älskar att dansa har du förmodligen lätt för att känna takten och förutsättningar att hjälpa din häst att förbättra sin takt. Men hur?

Och hur gör du för att din häst ska få en härlig schvung i steget?

Ryttarens känsla viktig
– Somliga hästar har en naturlig takt medan andra behöver lite hjälp för att hitta den, säger Gustaf Svalling, femstjärnig internationell dressyrdomare. För en häst som inte har takten av sig själv innebär det ju att den måste lära sig ett nytt rörelsemönster. Så det är viktigt att du som ryttare känner takten, för att kunna hjälpa din häst.

Det är med ryttare som med hästar, somliga har en naturlig känsla för takt, andra måste öva upp den. Har du inte den här känslan kan det krävas en del träning för att du ska lära dig att hitta den.
– För att en häst ska röra sig taktmässigt fordras att den inte är ”springig”, fortsätter Gustaf. Du ska kunna räkna ett-två, ett-två i den tvåtaktiga traven och känna att hästen rör sig rytmiskt i takt med ditt räknande.

Ofta är problemet, när hästen tappar takten, just att den blivit ”springig” och inte vilar i steget.
– Det är inte ovanligt att det sker i ökningar, avslöjar Gustaf. Ryttaren sitter ner och trycker på och hästen reagerar med att springa iväg. Då är det ofta bättre att rida lätt, vilket du gör lite långsammare än hästen, så att du får den att behålla takten och länga steget genom att trycka på med bakbenen.

Cavaletti som hjälp
Det finns några övningar som hjälper hästen att hitta takten.
– Ett sätt att hjälpa din häst kan vara att longera den. Då får den möjlighet att arbeta och själv hitta takten utan att ha en ryttare, som faktiskt ibland kan störa, på ryggen.

Ett annat sätt att öva upp takten är att ta hjälp av cavalettibommar.
– Lägg bommarna som en solfjäder och kom över dom i trav. Över bommarna måste hästen se sig för, får upp ryggen och får naturligt in ett lyft och en rytm.

Gustaf påpekar också att om man bara rider en häst är det lätt hänt att man vänjer sig vid hästens rörelsemönster och inte uppmärksammar om den är ”springig” och föga taktmässig.
– Det är alltid bra att då och då ha någon på backen som tittar på och kommenterar.

Gustaf menar att takten även handlar om styrka och lösgjordhet. Hästen måste orka bära sig och ryttaren i balans för att bli taktmässig och dessutom vara tillräckligt lösgjord både fysiskt och mentalt. En spänd häst får svårare att hitta takten.
– I en pressad situation kan det vara svårt att hitta en bra takt.

Schvung
– Det är med schvung som med takt, säger Lussan Nathhorst, somliga hästar är födda med schvung medan andra måste lära sig att bli mer elastiska och utveckla den.

Grundförutsättningarna för att hästen ska kunna utveckla schvung i steget är att den har en bra takt, är lösgjord och rids med en bra kontakt, så att den går att reglera.
– Hästen måste ha förmågan att korta och länga sig och visa spänst utan spänning, förklarar hon.

Samtidigt som hästen är avspänd, vilket Lussan påpekar att den är bara om den litar på sin ryttare, måste den vara uppmärksam och lyssna på hjälperna.

Förberedande övningar
Bra förberedande övningar är övergångar och tempoväxlingar.
– Öva i och mellan alla gångarter, tipsar Lussan. Det är jättebra övningar för att få bakbenen att skjuta på och bli mer elastiska och förmå hästen att arbeta genom ryggen in i en bra kontakt.

Skänkelvikning är en rörelse Lussan älskar för att den så effektivt lösgör hästen och ger en bra kontakt in i båda tyglarna. Den är en bra inledande rörelse för att utveckla schvung i steget.
– Vänd halvt igenom och kom i en mjuk skänkelvikning, instruerar Lussan. När du kommer ur skänkelvikningen ute på spåret igen, ökar du tempot. Upprepa så du känner att din häst verkligen vill öka. Då är det dags att räta upp dig lite och fånga upp energin i stället för att släppa fram hästen.
På det sättet övar du upp fjädringen och elasticiteten i hästens rörelsemönster.

Text och foto » Eva Jacobsen Svaton, publicerad 2015

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.