Undvik hältor av fruset underlag

Nu växlar vädret snabbt i stora delar av landet och temperaturen åker upp och ned runt nollan. Det betyder landsvägen, ängen eller uteridbanan ena dagen är mjuk och fin, medan redan nästa dag stenhård. Då gäller det att dagligen utvärdera underlaget och anpassa träningen för att undvika hältor.

Dom flesta underlag fungerar att rida på, men det gäller att anpassa ridningen och utgå från varje häst när du väljer gångart, intensitet och övningar så att det fungerar för det aktuella underlaget.

Hårt underlag gör hästen gott
– Om underlaget är fruset men jämnt så fungerar det som andra hårda stumma underlag, till exempel asfalt. Att skritta på hårt underlag är bra träning som stärker och bygger upp skelettets stödvävnader och genom att successivt vänja hästen under en längre period går det på sikt att trava på både asfalt och frusen mark. Det är dock viktigt att invänjningen får ta tid och att hästen rids i balans i ett anpassat tempo, säger Agnes Fabricius vd för Agria Djurförsäkring.

Hästar som inte vants vid hårdare underlag kan få bestående skador i ledkapslar, gaffelband, ligament och senor.

Hästar som inte vants vid hårdare underlag, men rids som vanligt, kan få bekymmer. Det handlar om att den inte får någon hjälp med stötdämpningen från det stumma underlaget. I första hand kan den bli stum i lederna och få ont i muskulaturen. I nästa steg blir det allvarligare och hästen kan få mer bestående skador i ledkapslar, gaffelband, ligament och senor.

Om underlaget är fruset och ojämnt ökar risken för feltramp och vrickningar om man inte är försiktig. Det är viktigt att man är noga med att välja var och hur man rider, och om det är halt ute bör man brodda hästen för att undvika att den spänner sig eller halkar. Framför allt fläkskador kan bli allvarliga och tar ofta lång tid att läka.

Läs mer om hur olika underlag påverkar, här »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.