Undvik hälta på äldre hästar

Alla hästar riskerar att drabbas av hältor. Men om hästen inte har drabbats tidigare så ökar risken med åldern. Kan man #stoppahältan i tid genom att ha en plan för långsiktigt hållbara hästar? Här bjuder Agria Djurförsäkring på tips för extra kärlek och omvårdnad av din äldre vän.

En lite äldre häst är ofta en trygg vän, den har varit med under många år och byggt upp både erfarenhet och kunskap som en yngre häst ännu inte har. Den kan ha många år kvar som läromästare till en mer oerfaren ryttare, eller varför inte fortsätta njuta tillsammans av många års gemensam träning och utveckling?
– Äldre hästar behöver inte lära sig nya saker, satsa istället på att underhålla och bevara fysik och smidighet. Med rätt kunskap och hästhållning kan dom äldre hästarna vara aktiva längre upp i åldrarna, säger Agnes Fabricius, vd på Agria.

Om hästen inte varit halt tidigare ökar risken med åldern. Det kan vara knepigt att upptäcka hältan då många äldre hästar inte alltid visar att dom har ont förrän man utsätter dom för böjprov. Då blir det ofta tydligare.

Var uppmärksam på stelhet och ömma områden
På den 1-5 gradiga skalan är en engradig hälta kanske inte uppenbar, den utvecklas ofta över tiden och kan vara så mild att hästen endast visar obehag när dom inflammerade delarna utsätts för beröring. Men det kan visa sig genom att hästen rör sig lite återhållsamt eller försiktigt. Det är viktigt att ägare till äldre hästar är uppmärksamma på att stelhet och ömma områden, som ryggar, kan vara tecken på lindrigare hälta. Efter en längre vila kan hästen bli fräsch och pigg igen.

Ge tid att värma upp
Ta för vana att använda samma uppvärmningsrutin varje gång du rider. Den äldre hästen behöver längre tid på sig att värma upp. Inled med skritt för att långsamt förbereda hästens kropp inför det mer intensiva arbetet under arbetspasset.

Tipset för att undvika skador är att rida fram lika många minuter som hästen är gammal, en 20-årig häst bör alltså få värma upp i skritt och därefter jogga i trav under 20 minuter innan man börjar ställa krav på den. Den bör också få chansen att komma ned i varv efter träningen, gå gärna bredvid hästen, lätta på utrustningen och låt den sträcka ut sammandragna muskler och led den under 10-15 minuter. Det kan också vara bra att kyla områden med tidigare skador, för att minska inflammationsrisken.
– För att säkra hästens hälsa kan det vara bra att stämma av med veterinären för att bedöma hästens rörelseapparat och ta fram en långsiktigt hållbar plan utifrån hästens historik, användningsområde samt tränings- och tävlingsplaner, säger Agnes.

Tips för att undvika hältor hos äldre hästar:
» Visitera hästen dagligen – upptäcker du någon förändring?
» Värm upp ordenligt för att få igång leder och organ, men också hästens arbetslust
» Stretcha hästen – ta hjälp av kunnig person för övningar som passar just din häst. Dra aldrig mer i kroppsdelar mer än vad hästen tycker är skönt och villigt följer med
» Ge hästen extra tid för vila och återhämtning
» Filma gärna hästen regelbundet för att kunna jämföra förändringar över tiden
» Ge den äldre hästen extra mycket ömhet, kärlek och omvårdnad

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.