Undergivelse eller stress när hästen tuggar?

Att hästen ibland tuggar på bettet under träning brukar ofta tolkas som ett tecken på att hästen lär sig, underkastar sig och är tillfreds med träningen. En ny norsk studie tyder dock på att detta sorts tuggande, är ett naturligt beteende som visas efter en stressig situation.

Det var i förra veckan på International Society of Equitation Science (ISES)-konferensen i Rom, som forskaren Margrete Lie lkunde visa resultatet av sin forskning.

Margrete, tillsammans med professor Ruth Newberry, har studerat vildhästar i Ecuador för att undersöka om tuggning utan syfte att äta, någonsin används i kommunikationen hästar emellan. Forskarparet ville ta reda på om hästar tuggar i syfte att signalera inlärning och underkastelse till en annan häst och också studera huruvida hästar i så fall utför beteendet i stressade respektive lugna situationer.

– Vi tittade på vilda hästar som lever med så liten mänsklig inblandning som möjligt för att se hur dom beter sig i sin naturliga livsmiljö. Närmare 200 hästar ingick i studien och i flockarna ingick såväl föl som hingstar, berättar Margrete.

För att ta reda på om s k icke-näringsrelaterat tuggbeteende utförs för att signalera inlärning och underkastelse, testade forskarna tanken att när en dominant häst närmar sig en undergiven häst på ett hotfullt sätt, så borde den undergivna – men inte den dominanta – utföra beteendet.

Forskarna observerade och spelade in olika beteendessekvenser som involverade aggressiva interaktioner (till exempel om en häst vallas eller hotas av en annan) och registrerade huruvida tuggbeteendet utfördes av någon av dom två involverade hästarna.
– Det var intressant att se hur ofta hästarna faktiskt tuggar och hur tydligt det var att alla individer tuggar – inte bara undergivna individer, uppger Margrete och menar att det till och med var vanligare att den dominanta parten tuggade oftare och mer än den undergivna – vilket motsätter sig antagandet att beteendet är en typiskt undergiven signal.

Från spänt till avslappnat tillstånd
Forskarna undersökte också om tuggbeteendet inträffade mellan spända och avslappnade situationer. Resultatet visade tydligt att majoriteten av hästarna var spända före tuggandet men desto mer avslappnade efter beteendet. Tuggbeteendet uppstod med andra ord när hästarna övergick från ett spänt till ett avslappnat tillstånd.

Forskarna drog slutsatsen att tuggbeteendet skulle kunna kopplas till att hästens mun blivit torr som en följd av stress och att tuggandet främjar salivering.

Med andra ord använder hästen inte alls tuggande på bettet som en undergiven signal – utan snarare som en reaktion på en spänd situation och högst troligt som en reaktion på en torr mun.
– Studien visade att hästarna tuggar i lugna och avslappnade situationer, men det avslöjar inte om tuggning kommer som ett svar på avkoppling eller om tuggning faktiskt hjälper dom att slappna av. För att kunna avgöra det tror jag att det kräva en mer kontrollerad studie med stressmätningar, avslutar Margrete.

Läs mer » 
Department of Animal and Aquacultural Sciences, Norwegian University of Life Sciences, Norwegian University of Life Sciences

Relaterad läsning:
Varför skummar hästen i munnen? »

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.