Under hjälmen på Peder

Peder Fredricson behöver knappast någon närmare presentation. EM-vinnare, Jerringpristagare, OS-medaljör… listan kan bli närmast hur lång som helst. Men vem är han bortom sina alla framgångar? Equipage reporter mötte upp Peder för att snacka hästar, talang och offentligheten.

Peder är även känd som den yngste svenske OS-ryttaren genom tiderna då han som 20-åring startade fälttävlan i Barcelona. Sedan dess har han sadlat om till banhoppning och tagit hem många prestigefyllda priser. Efter SVT:s populära serie ”Ryttareliten” 2014 blev han, tillsammans med sin fru Lisen Bratt Fredricson, dessutom folklig och omåttligt populär med sin till synes avslappnade attityd till livet.

Hej Peder! När insåg du att du hade en talang för det här med hästar?
– Talang och talang… Bra fråga! Jag har ju ridit sedan jag var fyra liksom men jag har knappt insett det ännu. Jag bara kör på.

Hur mycket av en tävlingsmänniska är du?
– Svårt att svara på faktiskt. Jag är inte direkt så där att jag hetsar upp mig och tänker att ”nu jävlar gäller det, nu ska jag bara vinna”. Jag har nog mer en ständigt pågående vilja att utveckla mina hästar och få dom så bra som det bara är möjligt. Men sedan inom den ramen att dom känns bra och hoppar bra, vill jag nog ändå vinna i slutändan.

Är du en dålig förlorare?
– Nej, det skulle jag nog inte vilja påstå. Det är klart att jag grämer mig ibland när det går dåligt men jag försöker istället bli riktigt jäkla arg en väldigt kort stund så att jag sedan släpper det.

Är du villig att testa nya saker inom hästvärlden eller går du helst på ”så har det alltid varit”-tänket och gamla beprövade metoder?
– Jag testar nog gärna nya saker men för att sedan komma fram till att oftast är dom gamla beprövade sakerna bäst. Jag menar, vi har hållit på med hästar i tusentals år och det är inte lätt att komma på nya saker som är bättre än dom gamla beprövade sakerna som vi redan har och som faktiskt fungerar.

Föredrar du unghästar eller välutbildade hästar just nu?
– Så länge man har en häst som utvecklas, går framåt och tycker att arbetet är roligt, så tycker jag att det är kul. Sedan spelar det ingen roll om hästen är yngre eller äldre. Finns det kvalitet i hästen och jag känner att det sker en utveckling framåt så är jag glad och nöjd.

Är du samma person hemma som i stallet?
– Jag är nog lite mer organiserad i stallet skulle jag tro.

Är det jobbigt att vara en offentlig person?
– Nej, det tycker jag inte. Jag har inga problem med det.

Har ditt liv förändrats mycket sedan ”Ryttareliten”?
– Visst har det varit lite mer intresse men inte på något negativt sätt. Jag har egentligen inte märkt så mycket om jag ska vara ärlig. Jag har fått lite erbjudanden inom tv som programledare och så där som jag inte har hoppat på för jag tycker att saker och ting är ganska bra som dom är. Jag har helt enkelt känt att det inte är något för mig.

Känns som du gjort så mycket, vilka mål har du kvar att uppnå?
– Oj, det finns väldigt mycket utrymmen för förbättring i min karriär!

Handlar det om vinster då?
– Ja, det gör det. Sporten handlar ju om det. Den kanske inte bara mäts i segrar men mycket handlar om det.

Saknar du något i ditt liv?
– Nej, jag är faktiskt riktigt lyckligt lottad. Jag har en underbar familj, jag får jobba med det jag tycker mest om och jag är väldigt glad och tacksam över att jag får hålla på med hästarna på heltid.

Har du jobbat medvetet för att hamna där du är i dag?
– Nej, det bara blev så. Man gör ju en massa val varje dag som gör att man hamnar där man hamnar. På så sätt kan man väl säga att jag jobbat medvetet för att hamna här eftersom jag har fattat dom här besluten. Men det var inte så att jag vaknade upp en dag och tänkte att ”nu ska jag satsa på hästar” utan det har vuxit fram successivt.

Finns det något pinsamt du gör när ingen ser på?
– Det kan jag ju inte berätta! Då skulle jag behöva några fler öl i mig först för att gå in på det.

Publicerad i Equipage n 1 2015, text och foto » Karin Moberg Granström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.