Tyngre ryttare kan orsaka hästen ryggsmärta

När tunga ryttare  rider i en, för dom, för liten sadel ökar risken för hälta, muskelspänning och ryggsmärta hos hästar. Det visar Dr Sue Dysons fortsatta studier.

Dr Sue Dyson, chef för klinisk ortopedi vid the Centre for Equine Studies at the Animal Health Trust, var en av 15 internationella veterinärer, forskare och speciella gäster som föreläste på konferensen på temat Horse, rider, saddlery interactions: welfare and performance vid Nottingham University’s De Vere Conference Center i lördags (8 dec).

Dr Sue Dyson har tidigare tagit fram fakta om hur ryttares vikt och utrustning påverkar hästen. I hennes studie framkom då bland annat att ryttarens storlek och hur väl sadeln passade på hästen, hade tydliga effekter på hästarnas rörelsemönster och beteende, hur hästarna reagerade på palpation av thoracolumbarområdet (bröstkorgs- och ländryggsregionen) och hur stort området var däromkring som hästarna uppvisade ömhet.

Det framkom att en lång och/eller tung ryttare som rider i en för liten sadel kan orsaka tillfällig hälta och obehag hos hästen.

Ryttarens vs. hästens vikt
I den nya studien fick ett antal ridmässigt jämförbara ryttare i skilda storlekar (från liten och lätt till verkligt tung), rida ett antal hästar.
– Forskarna iaktog hästarnas gångarter, tecken på stress, trycket mot rygg och ländparti, reaktionerna på palpering samt hur ryggytan förändrades, berättade Sue på konferensen.

Det visade sig att sadlarna som var utprovade för hästarna, inte passade för dom två tyngre. Detta medförde att dom båda ryttarna inte rymdes i sadeln och därför hamnade på bakvalvet – vilket förändrade tryckfördelningen.

Dr Dyson betonade att studierna inte betyder att tunga människor inte ska rida.
Nyckeln är att rida en häst av lämplig storlek och fysik och se till att sadeln är korrekt anpassad för både häst och ryttare, för att minimera risken för smärta, skador och förlust av prestanda, avslutade hon.

Läs mer om Dr Dysons studie på Horse and Hound här »

Hur mycket orkar hästen bära?
Hur tung får en ryttare vara i förhållande till hur stor hästen är?

Equipage ställde 2010 frågan till Jordbruksverket, Ridsportförbundet, Lars Roepstorff, veterinär och forskare med hästens rörelsemekanik som specialområde och Helene Blom, huvudlärare för Islandshäst på Strömsholm. Läs den här » Hur mycket orkar hästen bära »

Fem år senare publicerade Equipage en större artikel i ämnet. Läs den här » Ryttarens storlek har betydelse »

3 tanker om “Tyngre ryttare kan orsaka hästen ryggsmärta

 • Tilbakesporing: Ryttarens storlek har betydelse – Equipage

 • 11 december, 2018 at 19:26
  Permalink

  Dessa rubriker är så otroligt missledande. Som tyngre person får man redan utstå så mycket prat och det är ett känsligt ämne.
  Alla som hanterar hästar borde veta att man måste se på individer. En häst på 180 cm med lång rygg och dåligt med muskler kan uppenbart inte bära lika mycket som en häst på 160 cm med kort rygg och mycket muskler.
  En ryttare anpassad för hästen med korrekt utrustning. Förstår inte varför det är så svårt. Men rubriken ökar vikthetsen och förtrycket, alla läser inte utan scrollar endast förbi. Något bättre anpassat vore professionellt.

  Svar
 • Tilbakesporing: Islänningar mer viktbärande? – Equipage

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.