Tydliga besked gällande start vid misstanke om smitta

Det var i juni som en deltagare i fälttävlans-SM valde att starta på en häst som kunde ha fört med sig smitta till Strömsholm. Ett sto på samma gård kastade sitt föl några dagar före tävlingen, och kastningen orsakades av abortvirus. Ryttaren stängs nu av i sex månader och ryttarens mamma, hästägaren, i nio.

Fallet har utretts av disciplinnämnden i Svenska Ridsportförbundet som nu kommer med sin dom. Ryttarens och hästägarens agerande är enligt nämnden ett brott mot dom regler i Tävlingsreglementet som säger att ryttare ska förvissa sig om att hästen inte under dom tre senaste veckorna vistats i stall där smittsam sjukdom förekommit eller där misstanke om sådan sjukdom förekommit.

Nämnden ser extra allvarligt på beslutet att starta i Strömsholm trots att den egna veterinären avrått.
– Att trots rekommendation från den egna veterinären åka på tävling är enligt DINs uppfattning oacceptabelt, skriver disciplinnämnden där ryttaren döms till avstängning i sex månader från allt tävlande.

Får behålla sin placering
Nämnden övervägde att återta den placering ryttaren fick vid fälttävlans-SM, men har funnit att nuvarande regelverk inte ger utrymme för sådan åtgärd. Nämnden skriver också att några förmildrande omständigheter inte har påträffats.

Läs mer på Tidningen Ridsport »

Läs också:

SM-start trots misstanke om virusabort »

Smittsamma sjukdomar – vilket ansvar har hästägaren? »

Virusabort är anmälningspliktigt »

Foto » Jenny Abrahamsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.