Två forskare om frostnupet gräs

Med gräs kvar i hagarna och minusgrader om nätterna, oroas många hästägare för att hästen ska bli dålig av att äta frostigt gräs. Hur är det egentligen – är det myt eller sanning? Equipage bad två forskare vid SLU reda ut frågan.

Frostsnupet gräs betyder att gräsets rötter skjuter ut socker till strået för att överleva frosten. Fruktanhalten i gräset stiger när temperaturen sjunker under 5 grader och blir extra hög när det är minusgrader. Höga fruktanhalter sägs vara en av dom mest troliga fångframkallande faktorerna.

Är det någon risk förknippat med att låta hästen beta fruset gräs? I så fall varför, för vilka hästar, eller alla, och i vilka mängder utgör frostnupet gräs en fara?

Professor Anna Jansson arbetar på Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi och svarar så här:
– För friska hästar i sunt hull utgör bete generellt sett ingen risk oavsett vilken årstid det är – om man introducerar det successivt och inte låter hästen bli fet.

Hon höjer dock ett varningens finger för hästar som är feta – där man inte lätt kan känna eller skymta revbenen – och för dom hästar som har insulinresistens.
– För den här gruppen kan det finnas en förhöjd risk att få fång av alla fodermedel som är väldigt energi- och näringsrika – vilket bete är, även på hösten och vintern. Särskilt gäller det om hästen går ute dygnet runt på bete, där stråna är högre än några centimeter.

Anna berättar att gräs som utsätts för torka eller låga temperaturer, ändrar lite i sin kolhydratsammansättning.
– Detta lyfts ibland fram som en riskfaktor. Några riktigt bra studier som visar på det sambandet och fång finns dock inte, säger hon.

Hon hänvisar slutligen till några studier kring hur fångfallen fördelar sig över året.
– Studierna som gjorts visar att resultaten varierar. I en dansk studie var det klart flest fall i juni och i en amerikansk studie var det flest fall under vår och sommar. Ett par engelska studier har sett flest fall på hösten.

AgrD och docent Cecilia Müller som arbetar på Institutionen för husdjurens utfodring och vård vid SLU, instämmer med Anna.
– Nej, det är sannolikt inte någon risk för en frisk häst att drabbas av vare sig kolik eller fång av att äta frostnupet gräs. Åtminstone saknas vetenskapligt underlag för detta, tillägger hon.

Hon tycker dock att man, precis som Anna, bör vara försiktig med vissa hästar.
– Har du en häst som av olika anledningar är extra känslig för störningar i grovtarmen eller för fång, t ex om den haft fång tidigare, kan det vara klokt att vara extra försiktig med avseende för alla förändringar i foderintaget, inklusive att beta större mängder frostnupet gräs från en dag till en annan.

Hon berättar slutligen om att det pågår en norsk-svensk studie avseende hur innehållet av olika typer kolhydrater i olika gräsarter påverkas över växtsäsongen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.