Tryggheten börjar hos dig!

– Det är du som behöver miljötränas – inte hästen, menar Ulla-Carin Carlsson Lindkvist som är ledande i landet på att skapa tryggare ekipage. Hon gör det genom att lära ryttarna att slappna av och släppa på tygeln när presenningen är i ankommande.

Många känner säkert igen instruktören Ulla-Carin. För 40 år sedan började hon arbeta på Polisrytteriet i Stockholm. Våren 1980 fick hon tjänstehästen Utter, tillsammans var dom verksamma på stadens gator i hela 22 år och blev ett rikskänt radarpar. I dag håller Ulla-Carin miljöträningskurser över hela landet, där hon använder samma träningsmetoder som en gång gjorde Utter till världens bästa polishäst.

– Miljöträning handlar om att förstå hästen och dess reaktioner. Jag har träffat ryttare som hyrt in någon tränare, ridit bland flaggor och presenningar men inte kunnat svara på frågan ”vad lärde ni er?”. Hästarna har inte varit avslappnade och lugna under träningen. Det är skillnad på att lyckas ta sig förbi en sak och miljöträning, säger Ulla-Carin.

Säker Häst
Att du och hästen störtat förbi ett läskigt ländtäcke på ridbanans staket, innebär alltså inte att ni har hittat en metod för att övervinna oväntade inslag i miljön. Enligt Ulla-Carins filosofi Säker Häst är det ryttaren som ska skolas eftersom det är piloten i sadeln som förmedlar vad som är ”läskigt”.

Låt dig inspireras av Ulla-Carins metod i nr 5 av Equipage.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.