Trubbel i hoppningen…

… beror oftast på ryttaren, menar Nathalie Adelborg, B-tränare i hoppning. Oavsett vilka problem som uppstår är det upp till dig som ryttare att läsa av hästen och vara lyhörd för just din hästs förutsättningar.

En häst som avspänt och okomplicerat hoppar olika typer av hinder med självförtroende – en dröm för alla hoppryttare. Men… många av oss har ett eller annat problem på hinder. Vissa hästar står emot i anridningen till hinder, andra har hästar som rusar före eller efter hinder. Eller är din häst lite slarvig och river alltför lätt?

Säg den ryttare som inte blir lite orolig av en het häst som ivrigt söker efter och sedan rusar mot hinder. Eller när hästen alltför ofta vägrar eller springer bredvid hindren. Och det är lätt att tappa sugen om hästen slarvar och river – gång på gång.
– Jag upplever att problemen oftast ligger hos ryttaren och inte hos hästen, konstaterar Nathalie. Ryttare har överlag lite för lätt för att skylla på hästen när det inte går bra.

Men Nathalie framhåller att visst finns det hästar som har lagt sig till med vissa olater, som man kan träna bort.
– För att lösa problemen på bästa sätt måste du utgå från just din häst. Alla hästar är individer och det finns inga standardlösningar. Du som ryttare måste kunna läsa av hästen och vara lyhörd för just din hästs förutsättningar, säger Nathalie.

Kolla upp och ta hjälp
Nathalie understryker att det finns två saker som ryttaren alltid bör göra om hästens beteende avviker från det normala, oavsett om den står emot i anridningen eller om den rusar mot hinder.
– Det är jätteviktigt att kolla upp hästen. Om hästen är överdrivet ”anti” i hoppningen kan det finnas en väl befogad anledning till det. Det är viktigt att veta om det är något veterinärt som är orsaken eller om man kan utesluta det.

Har man konstaterat att hästen är frisk är Nathalies andra råd att ta hjälp.
– Ta hjälp av någon som kan! Upplever du att hoppingen är ett problem så bör du inte trixa med det helt själv, betonar hon.
Hon menar att man både behöver hjälp av en tränare i sin egen ridning och att det är bra för både häst och ryttare om tränaren kan sitta upp.
– Det kan hjälpa mycket att se hur en annan ryttare rider ”problemhästen” och kanske framför allt höra hur någon annan upplever den. Det behöver inte alltid överensstämma med ens egen uppfattning.
När man tagit tag i dessa två saker är det dags att fortsätta med träningen och att motivera hästen att gilla hoppningen.

Orsak: – Kan variera såklart men generellt kan man säga att hästen ofta saknar motivation. Motivationsbrist kan ha fysiska orsaker, hästen upplever hoppningen som jobbig på grund av dålig kondition eller att den inte är tillräckligt stark.
Det kan också bero på att hästen inte tycker att hoppningen är tillräckligt rolig.

» Tänk lite unghäst för att skapa mer bjudning hos hästen. Variera arbetet och rid så lite som möjligt i ridhuset. Hoppa gärna ute, exempelvis små stockar, för att peppa hästen.
» Gör det enkelt. Håll hoppningen på en basic nivå. Hoppningen ska inte upplevas som ansträngande eller svår, utan låt din häst hoppa ”lagom” höga hinder utifrån dess förutsättningar. Hoppa gärna enkelhinder och vill du bygga en bana – se till att hålla det enkelt.
» Bygg upp styrkan och konditionen. Ut och stärk din häst. Att vara utomhus motiverar hästen och hästen fokuserar inte lika mycket på att det är jobbigt, som i ett ridhus. Rid konditionsträning i intervaller, klättra i backar.
» Skapa en relation. En god relation till hästen ökar motivationen hos er båda. Klappa och beröm hästen när den varit duktig. Hästen vet när den har varit duktig och vill ha bekräftelse på det.
» Studsövningar kan väcka den sega hästen mentalt och få den att bjuda till lite extra.
Studsen kan också byggas i en serie, gärna mitt i serien så att det händer något. Undvik dock för långa serier så att det blir jobbigt.

Du kan läsa hela artikeln i nr 3 2015. Där i tipsar Nathalie om hur du gör med en häst som vinglar och/eller står emot, springer förbi hindret eller vägrar. Hon hjälper dig även komma tillrätta med den superheta hästen som drar mot hindret, hoppar alltför stort eller som slarvar och river ofta.

Text och foto » Katarina Willers

Nr 3 2015 finns som både » magasin (49 kr inkl porto) och » digitaltidning (39 kr).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.