Tre tidiga sjukdomstecken

Känns hästen inte helt okej? Eller visar den kanske små tecken på att något fel? För att snabbare få rätt hjälp vid kontakt med veterinären är det bra att känna till hästens normalvärden – puls- och hjärtslag, andningsfrekvens och temperatur. Vänta inte – ta reda på och skriv upp redan idag!

Att förbereda och ha hästens friska värden tillhands ökar tryggheten vid kontakten med veterinären via telefonen eller videosamtal för att snabbt se om något avviker.
– Alla hästägare borde veta hästens normalvärden för att kunna göra en snabb bedömning av hälsostatusen om något går fel. Det handlar om att ta hästens pulsslag, räkna antalet andetag per minut och ta kroppstemperaturen, säger Karl-Henrik Heimdahl, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Skriv ned och förvara på ett ställe som är tillgängligt, exempelvis på hästens anslagstavla, i sjukvårdslådan eller i mobiltelefonen.

Detta kan du läsa ut av hästens normalvärden
Både puls och andningsfrekvens speglar hur hästen mår invärtes. Vid exempelvis kolik är värdena av stor betydelse vid bedömning av hur allvarlig koliken är och hur hästens allmäntillstånd är påverkat. Koliksymptom med i stort sett normal puls och andningsfrekvens är sannolikt inte allvarlig, medan samma symptombild med tydligt höjd puls och även andningsfrekvens, tyder på allvarligare bakomliggande orsaker till koliken.

Temperaturen stiger vid febersjukdomar, men ibland också på grund av smärta. Vid en kraftigare infektion reagerar kroppen även med ökad puls och ökad andningsfrekvens.

1. Hästens puls och hjärtfrekvens
Normalvärde: Hästens hjärta slår ungefär 28-40 slag per minut vid vila. när hästen sprungit eller ansträngt sig ökar pulsen, som mest kan de slå mellan 180-240 slag per minut. Hos de unga hästarna och föl ligger pulsen högre, medan de nyfödda fölen hamnar runt 100-120 slag per minut.

Så här gör du: Hästens puls kan man känna på det ytliga blodkärl som går under käken vid hästen ganasch, eller på de ytliga blodkärlen baktill lite på sidan vid kotlederna. Placera två fingrar på blodkärlet och räkna slagen när du hittat pulsen.

2. Kontrollera hästens andning
Normalvärde: En häst i vila andas ungefär 8 till 16 gånger i minuten. Föl, unghästar och hästar med vinterpäls inomhus ligger något högre.

Så här gör du: Lägg handen/huvudet mot hästens bål och lyssna, känn och räkna.

3. Hästens kroppstemperatur
Normalvärde: Hästens temperatur ligger mellan 37,2 till 38, 2 grader.

Så här gör du: ställ dig vid sidan om hästens bakdel, lyft svanen och för försiktigt in termometern i hästens ändtarm. Ta gärna lite vaselin på toppen. Klappa och prata med hästen så den håller sig lugn. Över dygnet kan tempen variera med 0,5 grad, därför är det bra att mäta hästens normaltemperatur genom att ta temperaturen under tre, fyra dagar på morgonen.

Tack till Agria för tipset!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.