Träningen påverkar skelettet

När hästar drabbas av benskador kommer det ibland som en chock. Hästen kan kännas i toppform och därför kör du på i full fart, och så uppstår en skada. Detta skulle kunnat förebyggas om du låtit hästens skelett utvecklas i takt med träningen.

Ben och skelett är faktiskt levande vävnad. Precis som allt annat i kroppen kan det därför brytas ner och byggas upp. Det blir därför möjligt att träna upp skelettet.

Träningen ökar prestationsförmågan och hästen lär sig mer och mer vilket gör att ryttaren också ställer högre krav. Vad många glömmer är att alla vävnader måste hinna anpassa sig till träningen.

När du börjar känna att din häst ”svarar” på träningen är det viktigt att tänka på att belastningen ökar i samma takt. Skelettet, leder, ligament och senor måste hinna med att anpassa sig. Dom svarar mycket långsammare än till exempel muskler och hjärtat.

Träningseffekten
Benvävnaden är en viktig del som fungerar som en slags mineralkälla, och den innehåller både kalcium och fosfor. Om hästen inte tränas alls under en längre tid kommer den långsamt förlora benvävnaden.

Benmängden ökar på dom platser i skelettet som utsätts för hög belastning. Detta leder till att skelettets utseende förändras med tiden. Genom att anpassa träningen kan du öka mängden ben och därmed förbättra benkvaliten.

Dock kräver träningseffekten en relativ hög belastning, men inte under särskilt lång tid. Benet har ett slags ”minne” vilket gör att träningen succesivt kan minska belastningsnivån men ändå uppnå den önskade effekten.

Källa: HästSverige: Göran Dalin och Jenny Ennerdal, leg.veterinärer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.