Träna på att hoppa kombinationer

När hästen väl har en rytmisk galopp, går i balans, bjuder och lyssnar till dina hjälper, kan du börja hoppa kombinationer. Att hoppa två hinder med endast ett galoppsprång emellan är inte alltid så lätt – det kräver att hästen har en galopp som är anpassad för hoppning och att den landar i balans – annars blir det tufft att få till ett bra flyt genom hela kombinationen.

Kombinationer tränar upp hästens styrka, balans och uppmärksamhet. Genom att hoppa kombinationer får du ett kvitto på att du kan rida din häst på rätt sätt och att den lyssnar till dina hjälper.

Om du kommer lite fel mot ett enkelhinder går det ofta att styra upp en dålig galopp eller en vinglig häst innan nästa hinder – men slarvar du i en kombination har du inte mycket tid på dig att korrigera nästa språng.

En kombination är hinder som står med ett eller två galoppsprång emellan. Det finns två- eller trekombinationer.

På tävling klassas alla hinder som ingår i kombinationen, som ett hinder. Med andra ord måste du hoppa om alla hinder i kombinationen om du har en vägran på det sista hindret. Hindren i kombinationen har alltså samma siffra, men namnges som a, b och eventuellt c.

Hindren i en två- eller trekombination räknas på tävling som ett och samma hinder och har därför samma siffra, men namnges som a, b och eventuellt c.

Börja i rätt ände
Om din häst aldrig har hoppat en kombination förut, kan det vara bra att rama in hindren med bommar eller annan lämplig inramning på sidorna av hindret, inramningen får hästen att hoppa rakt.

Två kombinationer med samma höjd på hindren och samma avstånd mellan dom. Den undre kombinationen med två rättuppstående hinder, kommer uppfattas som trängre än den med två oxrar – eftersom hästen landar längre bak efter ett räcke.

Börja med att bygga kombinationen med endast rättuppstående hinder, kommer hästen in lite fel eller har får högt eller för lågt tempo, har den lättare att ta sig över ett räcke. En oxer är på grund av bredden alltid tuffare eftersom hästen har en tendens att landa på bakbommen om något går fel i kombinationen.

Att lägga ut markbommar på ungefär 30 cm avstånd framför båda hindren hjälper hästen med avsprångspunkten, med andra ord att hoppa av i rätt tid.

Avstånd och antal språng
För oerfarna hästar är det bättre att ha ett kortare avstånd emellan hindren, än ett längre. För en stor häst, på lägre hinder – ca 70 cm, brukar 6,5 meter vara lagom för ett språng. Anpassa avståndet efter hästen så att den får lyckas på ett bra sätt. Om hästen bromsar i kombinationen kan du korta avståndet tills dess att den slappnar av.

Det är å andra sidan viktigt att inte använda sig av alltför korta avstånd i träningen – framför allt när hästen är ung och saknar den styrka som krävs för att kunna komprimera sin kropp så mycket som det korta avståndet kräver.

För korta avstånd ökar dessutom risken för att hästen börjar skruva sig över sista hindret för att den helt enkelt inte får plats mellan hindren.

Du kan lägga en bom mellan hindren för att reglera avståndet och hamna rätt inför b-hindret.

Avstånden mellan hindren i en kombination ska kunna varieras när hästen blivit mer van. Är hindren högre och hästen mer erfaren, ökar du avståndet mellan hindren successivt – eftersträva att hoppa avstånd på 7,5 meter med ett bra flyt.

För två galoppsprång i tvåkombinationen gäller ett avstånd på ca 9,5 meter för oerfarna hästar och låga hinder och ca 10,5 meter för mer rutinerade ekipage.

En hinderkombination med ett galoppsprång emellan är lättare att hoppa än en kombination med två galoppsprång – tvärtemot vad många tror.

Speciellt tydligt blir detta när kombinationen kommer upp i höjd eftersom hästarna då skjuter på mer i galoppen när dom har två galoppsprång på sig och blir mindre uppmärksamma på om det är trångt till b-hindret.

Börja därför hoppa kombinationer med ett galoppsprång emellan och börja på en låg höjd.

Det är du som styr skeppet
Var noga med att hoppa in i en balanserad, rytmisk galopp – samma galopp som du har när du rider på ett enkelhinder – med en helt rak häst så att den får chansen att se vad den ska göra. Räta upp dig lite mer än vanligt – dom flesta hästar behöver bromsa lite mot b-hindret för att få plats. Om du mellan hindren, hamnar för långt fram med överlivet, gör du det onödigt svårt för hästen att hålla balansen.

Problem som uppstår i kombinationer beror ofta på att ryttaren stör hästen så att den hamnar i obalans och sedan spänner sig.

Ofta trycker ryttaren på för mycket i kombinationen och en orutinerad häst kan inte hantera trycket. Den hinner inte titta på kommande hinder utan skjuter iväg framåt när den egentligen kanske skulle ha behövt korta sig.

Ett annat problem är om ryttaren kommer in med för lite galopp i kombinationen och hästen därför inte räcker fram till andra hindret.

Är galoppen för energifattig i kombinationen räcker hästen inte fram till andra hindret. Då är en oxer ett extra knivigt hinder att ta sig över.

Trekombinationer
Svårare kombinationer som kan dyka upp i dom högre klasserna, är trekombinationer med en stor oxer på slutet. Det kan bli tufft för hästen att ta sig över den, speciellt om det första hindret är en oxer med kort distans till ett räcke för att sedan ha en lång distans till den sista oxern. En sådan kombination är enormt krävande och blir ofta utslagsgivande.

Du får använda vilka hinder du vill i en kombination och kan lägga vad som helst under hindren. En kombination med vattenmattor under är inte en helt ovanlig syn vid dom större tävlingarna.

Läs mer om hur du löser eventuella problem som uppstår när du hoppar kombinationer »

Text » Jenny Abrahamsson och Jonas Dahlberg 2013 Foto » Jenny Abrahamsson, Madeleine Marklund, Getty Images

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.