Träna framdelsvändning!

Framdelsvändningen har fört en oförtjänt undanskymd och nästan bortglömd tillvaro i dressyrträningen sedan den togs bort ur dressyrprogrammen, menar Grand Prix-ryttaren Rose Mathisen. Själv tycker hon att framdelsvändningen är en utomordentlig rörelse där du tränar på att använda alla hjälper.

Rose Mathisen är tävlingsryttare till och med Grand Prix, B-tränare i dressyr.

– Jag använder mig gärna och ofta av framdelsvändningen, säger Rose. Den hjälper dig att få kontroll på din häst och den är utmärkt som lösgörande rörelse.

En framdelsvändning innebär att hästen vänder med bakdelen runt det inre frambenet.

Det inre bakbenet ska trampa framför och förbi det yttre medan det yttre frambenet trampar framåt, runt den inre framfoten. Hästen ska vara rak i kroppen och ställd i nacken.

Så här utför du rörelsen:
Kom fram i skritt. Ställ igenom och gör en halvhalt. Fånga upp yttersidan med yttertygeln.

Flytta nu bakdelen för inre skänkeln samtidigt som du med ytterskänkeln möter upp så din häst inte flyttar sig för snabbt.

Var noga med att du hela tiden har en liten rörelse framåt. Hästen ska vara rak i kroppen och ställd i nacken.

Det inre bakbenet ska trampa framför och förbi det yttre och det yttre frambenet ska trampa framåt runt den inre framfoten.

Det inre frambenet trampar jämnt något framåt.

Frambenen ska trampa utan att skruva.

Den inre skänkeln ligger i normalläge eller, som här, något bakom.
Den yttre skänkeln fångar upp rörelsen och verkar tillsammans med den inre skänkeln och sätet framåtdrivande. Placera ytterskänkeln där den för stunden gör bäst inverkan.

Den inre skänkeln ligger i normalläge eller något bakom. Rid vändningen i skritt, steg för steg och var noga med att behålla rytmen.

Hästen ska vara ställd i nacken men rak i bålen.

Den yttre tygeln reglerar ställningen så hästen inte förböjer sig i halsen. Den yttre skänkeln fångar upp rörelsen och verkar tillsammans med den inre skänkeln och sätet framåtdrivande. Båda tyglarna reglerar så att hästen inte rör sig alltför mycket framåt.

Ryttaren sitter mitt över hästen med något mer vikt på det inre sittbenet.

Du kan börja med att rida framdelsvändningen bara ett par steg. Rakställ sedan hästen, rid fram och upprepa.

I en framdelsvändning tränar du på att använda alla hjälper och övar även på samspelet mellan hjälperna. Det är en övning som innebär mycket litet slitage på hästen och du får in hästen mellan hjälperna.

4 problem och lika många lösningar
» Hästen viker sig i halsen?
– Parera med yttertygeln. Har du problem med rörelsen beror det ofta på att du som ryttare inte är snabb nog att parera med dina hjälper. Det kan vara lättare att gå ur rörelsen och gå in i den igen.
» Hästen går bakåt?
– Använd båda skänklarna för drivning framåt.
» Hästen går alltför mycket framåt?
– Var noga med att hästen är ställd och eftergiven i nacken. Krama mjukt båda tyglarna.
» Hästen går emot hand?
– Lätta något på yttertygeln, ta igenom ställningen och fortsätt vändningen. Just för hästar som spjärnar emot är framdelsvändningen, som är en lösgörande rörelse, en utmärkt övning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.