När är det bäst att ta träckprov?

Hösten närmar sig och många hästar har stallats in eller är på väg att stallas in, efter sommarbetet. En fördel som den torra sommaren kan ha haft med sig är att parasiterna inte klarat sig lika bra. Det kan medföra att hästarna bär på en lägre smitta än vad dom brukar och kanske slipper hästar som andra år brukar ha höga värden, avmaskas. Men trots det behövs träckprover skickas in – frågan är när och vilka prover man ska välja?

– Den bästa tidpunkten att ta prov från sina hästar är på våren i april-maj, innan utsläpp i gräshagar. Ska man välja en tidpunkt på året så är det då. Sedan kan man följa upp med undersökning även efter betessäsongen, dvs någon gång från slutet av augusti till oktober, råder Eva Osterman Lind, veterinär och parasitolog på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Anneli Blocher är Leg. biomedicinsk analytiker på Equippo Lab. Hon menar att tidpunkten för att ta träckprov efter sommaren, beror på hur man till exempel gör med hagar.
– Om man ska byta från sommar- till vinterhage så är det bra att göra kontrollen nu i slutet på augusti/början på september så att man kan avmaska innan hagbytet om det skulle behövas.

Byter man inte hage så rekommenderar hon att man gör eventuell avmaskning senare när det blivit kallare. Då är det inte längre är lika stor risk för att hästarna plockar upp ny smitta.
– Förr gjorde man en “november-avmaskning” för att få bort styngflugelarver, den gjordes sent på hösten just för att flugan skulle ha slutat svärma. Mängden ägg man hittar i träcken kan vara något lägre under vintersäsongen, men man kan ändå avgöra om det är en hög eller låg smitta.

Se upp för den stora – men inte nu
Det är viktigt att varje vår kontrollera om hästen har den stora blodmasken (S. vulgaris) – särskilt om hästen inte avmaskades året innan för att den då hade ingen eller mycket lite mask. På SVA har man erfarenhet av att stor blodmask oftare påträffas hos hästar med få ägg än hos hästar som utskiljer många ägg.

Att ta odling på den stora blodmasken under hösten behövs dock inte.
– Den stora blodmasken har en lång livscykel. Det tar 6-7 månader från det att hästen infekteras med larver i gräset, till dess att man har vuxna äggproducerande maskar i tarmen. Däremellan befinner sig larverna i blodkärlen där dom successivt utvecklas. Om hästen har infekterats under sommaren är det ingen idé att försöka påvisa stor blodmask i träckprov förrän efter 6-7 månader, dvs i praktiken blir det oftast efterföljande vår, berättar Eva.

Den stora blodmasken räknas till den farligaste parasiten. Stora blodmasken var tidigare en vanligt förekommande parasit.
– I mitten av 1970-talet hade en så stor andel som 65-70 procent av svenska hästar ägg från stora blodmasken och det var vanligt med kolik som följd av infektion, berättar Eva.

Med ökad användning av effektiva avmaskningsmedel har förekomsten minskat. Idag påträffas ägg från stora blodmasken endast hos tre till fem procent av hästarna.
Kolik är det vanligaste symtomet på större infektion. Kolik framkallas av att larvernas förflyttning orsakar inflammation och blodproppar i blodkärl, vilket ger syrebristskador i tarmen. Parasitskadorna kan också orsaka minskat blodflöde till tarmarna, nervskador och förändrad tarmmotorik som också kan leda till kolik.

Tre laboratorium som tar emot träckprov för analys:
Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA »

Equippo Lab »

Vidilab, kolla masken »

En tanke om “När är det bäst att ta träckprov?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.