Tjugo timmar i vaket tillstånd

Det är nog ingen som längre tror att hästarna sover hela natten som vi själva gör. Att det snarare rör sig om några få sömnpass på sammanlagt två till tre timmar per natt, slog ju forskarna fast för en massa år sedan*.

Med den vetskapen kan vi dra en värdefull slutsats – hästar på box står ostimulerade i sina boxar många timmar per dygn.
Födosök i många timmar är såklart den bästa stimulansen – men för hästar som spenderar nätterna i stallet, kan detta vara svårt att erbjuda. Höbollen ”Hay Play”, från Tjuvamossen, är en tristessbrytande leksak men samtidigt en slow feeder. Fyll den med ett par kilo hö eller halm så har din häst att göra i flera timmar.

En annan fördel är förstås att det tar längre tid för hästen att äta upp sin kvällsgiva och därmed står den kortare tid med tomma tarmar under tidiga morgontimmar.

Finns i sju olika färger och kostar 789 kr. Köp hos www.tjuvamossen.se

* Hästen sover mellan tre och fyra timmar per dygn och sömnen är uppdelad vanligtvis mellan fem och sju perioder per dygn som varar runt en halvtimme, enligt Dallaires studier från 1986.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *