Tips för en fångfri sommar

Varje år mer än fördubblas antalet fall av fång under maj till juli. Snart är det dags för betessläpp igen och då gäller det att som hästägare veta hur man bäst förbereder sin häst för grässäsongen.

Fång är en av dom vanligaste diagnoserna på häst, och varje år mer än fördubblas antalet drabbade hästar under perioden maj till juli. Under 2018 ökade dessutom antalet fångfall på helåret med 15 procent jämfört med året innan.

Här har alla hästägare god möjlighet att hjälpa sina hästar genom noggranna förberedelser för att undvika fler fångfall och redan nu är det hög tid att planera inför sommarbetet. En av dom vanligast utlösande faktorerna för fång är en snabb övergång från stallfoderstat till ett kraftigt gräsbete.
– Vi måste hjälpa hästen att gradvis få vänja sig vid att äta gräs under minst två veckors tid innan dom släpps ut i det fria dygnet runt, säger Karl-Henrik Heimdahl, veterinär på Agria.

Så här vänjer du hästen vid att äta gräs:
» Låt hästen vänja sig genom att i början gå i gräshagen under begränsad tid av dygnet, öka tiden successivt
» Beta hästen för hand en stund varje dag
» Riv gräs och byt successivt mot allt större delar av grovfodergivan i höpåsarna under två veckors tid

Alla hästar kan inte gå på sommarbete
Som hästägare är det extra viktigt att hålla koll på överviktiga hästar och hästar som tidigare har drabbats av fång när dom släpps på betet, men också under resten av sommaren eftersom risken för återfall är större bland individer. Hästar som haft fång upprepade gånger, eller som har fått diagnosen EMS (ekvint metabolt syndrom) eller PPID (cushings syndrome) ska inte alls gå på bete.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.