Tio nya forskningsprojekt beviljade

Stiftelsen Hästforskning beviljar medel till tio nya forskningsprojekt, varav fyra i programområdet samhällsvetenskap & humaniora och sex i programområdet veterinärmedicin, husdjursvetenskap & teknikvetenskap. Tre av projekten är samarbeten mellan forskare i Sverige och Norge.

Projekten i programområde samhällsvetenskap & humaniora tar sig an ett brett spektrum av frågor: hur stallkulturen gestaltar sig i cyberrymden, hästar i trafiken, den didaktiska processen i ridundervisningen och nya metoder och verktyg för en förbättrad arbetsmiljö inom hästnäringen.

I programområdet veterinärmedicin, husdjursvetenskap & teknikvetenskap handlar ett flertal projekt om rörelsemekanik, ett svar på det faktum att hältor och ortopediska skador är det enskilt största problemet på hästar.

Dom fyra aktuella projekten fokuserar på bakbenshälta, gångartsanalys och utredning av hälta på islandshästar, hur rörelseasymmetri ska tolkas samt hovkvalitet, prestation och hälsa hos travhästar.

Dom övriga projekten inom programområdet handlar om kolhydrater i gräs och grovfoder till häst och om utvärdering av en ny förebyggande metod mot sommareksem.

Dom nya projekten beviljas tillsammans för den kommande treårsperioden närmare 14 miljoner svenska kronor och knappt 8 miljoner norska kronor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.