Täcke på eller av?

Att täcka eller inte täcka, det är frågan. Få samtalsämnen väcker så heta diskussioner i stallgången som huruvida stalldörren ska lämnas öppen eller stängd och den kanske hetaste potatisen av dom alla – om hästar ska täckas och i så fall hur mycket och vid vilket sorts väder.

Equipage kavlade upp ärmarna i senaste numret och tog diskussionen med två framstående röster när det kommer till hästar och täcken – Karin Morgan och Per Michanek.

Karin Morgan är agronomie doktor, chef för forskning och utveckling på Ridskolan Strömsholm. Hon har bland annat forskat på värmereglering hos häst. Enligt Karin finns det tydliga situationer där hästar behöver täckas.
När det kommer till frågan om täcke anser Karin att det handlar om sunt förnuft, att läsa av sin häst och hitta det där svenska ”lagom” helt enkelt.
– Om hästen skakar, fryser den – det är ett tydligt tecken. Och ju mindre hästen är desto mer benägen är den att frysa. Det handlar om hur mycket yta den har i förhållande till sin kroppsvikt, förklarar hon.

Per Michanek är veterinär och föder upp och tränar galopphästar. Per baserar sin kunskap på andras studier om hästars värmereglering och behov av täcke samt sin egen erfarenhet som veterinär, uppfödare och tränare. Han har själv dock aldrig forskat på hästars värmereglering eller täckesbehov.
Per citeras ofta av dom som anser att hästar aldrig behöver ha täcke.
– Riktigt så enkelt är det inte, det är inte svart eller vitt. Men om hästarna har vinterpäls och är vana att gå ute så behöver dom inget täcke för att hålla sig varma, det krävs bara en viss grad av anpassning, menar Per.

I Equipage nr 1 2018 kan du läsa hela artikeln.

Text och foto » Karin Moberg Granström

Köp den som pappersltidning här (79 kr, fraktfritt) »
Köp den som digital tidning här (39 kr) »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.