Täcke när hästen själv får välja

Om och när hästen behöver täckas är en ständigt återkommande het fråga där åsikterna ofta går skilda isär. Tänk om det vore möjligt att låta hästen själv få välja. I ett norskt forskningsprojekt lyckades man ge hästarna en röst vilket gjorde det möjligt för dom att förmedla sin vilja.
Ett täcke skyddar hästen mot regn, snö, blåst och kyla men det används också under andra väderförhållanden då det kan påverka vissa funktioner negativt. Det hindrar social kontakt, det kan ge skav på huden och även begränsa rörelsefriheten.
Dessutom motverkar täcket hästens egna mekanismer för temperaturreglering som att hårremmen reser sig, att blodkärl i huden utvidgas eller dras ihop, samt förmågan att svettas.

I ett norskt forskningsprojekt ville man undersöka om och när hästarna själva skulle välja täcke och under vilka väderförhållanden i så fall. Metoden gick ut på att lära hästarna se skillnad på ett vertikalt och ett horisontellt streck målat på en vit platta för att uttrycka sina val.

Tre olika valmöjligheter
23 ridhästar i åldrarna 3-18 år tränades enligt ett schema som var uppbyggt i tio olika steg. Träningen gjordes av professionella tränare och varje häst tränades 10-15 minuter dagligen under 14 dagar.

Hästarna fick först lära sig att trycka mulen mot en vitmålad träskiva som hängde på ett staket. Det fanns tre olika skivor att välja på. En med horisontalt streck som innebar “täcke på”, en med vertikalt streck som betydde “täcke av” och så en helt vit skylt utan något streck som fick symbolisera “ingen ändring”.

I början visades bara en skylt i taget och hästarna belönades med morötter när dom tryckte mulen mot den. Efter hand visades dessa två skyltar samtidigt. För att lära hästarna vilken av skyltarna som var förknippade med täcke respektive inte täcke, belönades hästen varje gång den valde den skylten som innebar skiftning – dvs om hästen hade täcke på sig och tryckte nosen på skylten för ”täcke av” blev den belönad med en morot. Om hästen istället inte hade täcke på sig, belönades den när den tryckte med nosen på skylten för ”täcke på”.

För att vara säker på att hästarna verkligen förstod symbolerna oavsett var dom visades, placerade man skyltarna, träningsmiljön och tränarna på olika platser.

Alla 23 hästarna förstod symbolernas betydelse
När hästarna säkert visste vad dom två skyltarna betydde, infördes den helt vita skylten utan streck med betydelsen ”ingen ändring”. Från det stadiet fick hästarna välja fritt och alla belönades för det val dom gjorde. Inget val var fel. Alla 23 hästarna i studien lärde sig att kommunicera vad de ville med hjälp av symbolerna.

100% på eller av
När forskarna visste att hästarna förstod metoden testades dom under olika väderförhållanden under två perioder. Dels från februari till maj och därefter från augusti till november. När vädret var dåligt, dvs mycket regn, hård vind och stark kyla, ville samtliga hästar ha sina täcken på.

Om det däremot var en temperatur på 15-20 plusgrader, svag vind och ingen nederbörd ville ingen av hästarna ha täcken.

Under perioder mellan dom två beskrivna väderförhållandena fanns det enskilda hästar som valde att ha täcke medan andra valde att gå utan.

Projekt: Kommunikation via symboler: en ny metod för att studera hästars preferens för täcke. Finansierad av Stiftelsen Hästforskning
Forskare: Cecilie M. Mejdell, Veterinaerinstituttet, Oslo, ,Turid Buvik, Trondheim hundeskole; Grete H.M. Jörgensen, Bioforsk Nord, Tjotta, Knut E. Boe, Norges miljö- och biovitenskapelige universitet, Ås, Norge.

Källa » HästSverige.se

En tanke om “Täcke när hästen själv får välja

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.