SVT Play bjuder på massor av häst!

Den 20 november är det dags för premiären på filmen Guldläge – om hoppryttaren Peder Fredricsons väg mot OS i SVT Play. Därefter följer en rad andra hästdokumentärer för rundas av med fyra dagars sändning från Sweden International Horse Show (24-27 nov).

svtI SVT Play blir det premiär för Lisen Lindahls dokumentärfilm Guldläge, den hittills okända historien om hoppryttaren Peder Fredricsons snåriga väg till OS i Rio där han tog en silvermedalj. Hur tänker Peder under sitt viktigaste år i karriären? Med stora mästerskapsframgångar bakom sig och topphästar i stallet ser det ljust ut inför hans livs största tävling. Men plötsligt stöter Peder på ett oväntat problem.

Den prisbelönade dokumentärfilmen Palio från 2015 skildrar två konkurrenters förberedelser inför den anrika och stenhårda hästkapplöpningen i Siena där ryttarna rider barbacka. Tävlingen engagerar hela staden och lockar tusentals människor till stadens torg där kapplöpningen äger rum två gånger om året. En både brutal och suggestiv berättelse som kallats ”Rocky på hästryggen”.

Ryttareliten (från 2014) välkomnar tittarna in i en annars mycket sluten värld. I sex avsnitt får vi följa toppskiktet bland svenska ryttare, deras uppoffringar, inbördes konkurrens och deras hästar i mångmiljonklassen.

I Ryttareliten – stallet (2014) träffar vi Linnéa, Anna och Malin som vigt sina liv åt att ta hand om ryttarelitens käraste och dyraste ägodel – hästarna. Hur hanterar man det ansvaret?

Filmen Jockey (2015) berättar om Fanny och Amelie som kämpar för en plats i den mansdominerade galoppeliten. Det krävs en stark passion för hästar, tidiga morgnar och tuff träning för att klara av att hantera 500 kilo häst i ett rasande tempo i en av hästsportens farligaste grenar.

Elitloppet – alltid på Mors dag (2014). Världens bästa hästar, världens bästa kuskar. Världen kommer till Valla och folkfesten vid Bällstaån den sista söndagen i maj varje år. 30 000 på Solvallas läktare. Spänning och skönhet. Glädje och gott humör. Och förväntan. – Klart att man längtar till Mors dag, säger producenten Tom Alandh, som bara missat ett Elitlopp på 54 år.

I Den perfekta araben (2004) berättar dokumentärfilmarna Stina Gardell och Benjamin Wolff om två svenska kvinnor och deras strävan att bevara den mytomspunna arabhästen som brukar kallas hästarnas Rolls Royce. 2014 följdes den upp med Den perfekta araben – tio år senare, där en av kvinnorna berättar om vad som hänt med stuteriet och hur hon ser på tiden då den första filmen spelades in.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.