SvT Dold gräver – och finner

Inför kvällens avsnitt av samhällsprogrammet DOLD, har reportrarna intervjuat över 100 personer som känner “huvudpersonen”, en skånsk tränare.  Många av dom tillfrågade är före detta elever till tränaren och i avsnittet berätta dom hur tränaren utsatt dom för sexuella övergrepp av olika grad. Den sammantagna bilden är långt ifrån vacker. Frågan om vad som händer när unga tjejer blir utsatta på det här viset, ställs i ljuset. Och hur reagerar branschen om och när något sådant kommer fram?

“Han är omtänksam, han är snäll, ställer upp med allting. Men bakom den fasaden, finns något annat som bara vissa får se”. Så inleds programmet. Därefter följer en rad berättelser om hur tränaren utnyttjat både tjejernas låga ålder och sin egen maktställning.

Hösten 2015 anmäler två tjejer samma ridtränare för sexuella övergrepp. Det dom två tjejerna berättar sprids senare till tusentals människor på nätet – och hatet mot tränaren väller in. En som bestämde sig för att ta reda på mer och sätta stopp för tränaren var Ulrika Fåhréus, mest känd som bloggaren Ponnymamman. Hennes inlägg i februari fick enorm uppmärksamhet och startade ett sällan skådat nätdrev. Läs här »

“Pelle gillar småtjejer, och han är verksam som tränare och verksamhetschef i ridsporten i detta nu.
Trots otaliga rykten om vad han pysslar med, trots en polisutredning som likt merparten av alla utredningar om sexualbrott lades ner i brist på fällande bevis, trots att så många VET får han fortsätta.
Förbundet vet också. Trots det fick han förnyad tränarlicens för 2017 och har ett uppdrag inom SvRf.” skriver Ponnymamman i inlägget.

Ingen rök utan eld
Tränaren i fråga har fått fortsätta träna ungdomar i olika klubbar i över 20 års tid. Förvisso är tränaren aldrig dömd, trots att många anmält honom genom åren, men att ingen vuxen inom förbundet eller branschen, förstått innebörden av uttrycket “Ingen rök utan eld” är kanske det mest häpnadsväckande i hela den här tragiska historien.
Ridsportförbundet valde att blunda i många, många år men under programmets gång, drogs tränarlicensen in för den berörda tränaren.
Det var enligt ordförande Ulf Brömster första gången det hänt.

Programmet kan du se på SVT Play från och med idag. Det sänds också i SVT 2 den 23 maj klockan 22.15, den 24 maj klockan 16.15, den 26 maj klockan 23.30 samt i SVT 24 den 30 maj klockan 02.55.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.