SvRf avvaktar Högsta Förvaltningsrättens utlåtande

Nu har Svenska Ridsportförbundet svarat på Equipage fråga “Är det inte är dags för att även ridsporten ska räknas som en skattefri friskvårdsförmån?” Detta med anledning av Skatterättsnämndens beslut att visst golfspel ska klassas som friskvård.

Camilla McCarthy, chefredaktör på Equipage, skrev följande till Kicki Ronnerberg Bäckman, chef för förbund/samhälle på Svenska Ridsportförbundet.
“Jag skulle vilja undersöka möjligheten att för ridsporten söka ett förhandsbesked hos Skatterättsnämnden så som gjorts för golfen – och godkänts. Nu är det nämligen avgjort i Skatterättsnämnden att golfspel på en pay and play–bana och driving range som betalas av arbetsgivaren med 4 000 kr per år, räknas som en skattefri friskvårdsförmån.

Bakgrunden till förhandsbeskedet är att det i dom ursprungliga förarbetena till bestämmelserna om skattefri motion, sägs att bl a sporter som kräver dyrbarare anläggningar och redskap inte omfattas av skattefriheten för enklare motion. Som exempel nämns som du säkert vet, golf, segling, ridning och utförsåkning på skidor. I senare lagstiftningsärenden har dock uttalats att bedömningen måste beakta dom förändringar som sker med tiden i synen på vad som kan avses med enklare slag av motion.

– Då förutsättningarna för golfspel förändrats sedan bestämmelserna om skattefri motion infördes, med många nya golfbanor och ökad tillgång på banor som erbjuder pay and play-spel och spel på driving range, är Skatterättsnämndens avgörande naturligt, för självklart måste utvecklingen av olika sporter som sker i samhället följas. Det är inte bra med ett alltför stelbent och konservativt synsätt. Min bedömning är att detta också på ett positivt sätt kommer att påverka bedömningen för ridaktiviteter sponsrade av arbetsgivaren, säger Urban Rydin som är skattechefen på LRF Konsult och som drog igång detta.

Min fråga till dig/SvRf:
Har förbundet en jurist som kan axla denna för ridsporten viktiga fråga och söka ett förhandsbesked hos SRN? Eller finns det någon möjlighet att förbundet skulle kunna anlita Urban Rydin som nu har erfarenhet att att söka för golfens räkning?”

Hänt sedan dess
Sedan frågan ställdes till förbundet, har Skatteverket överklagat Skatterättsnämndens beslut. Ärendet har därför gått vidare till Högsta Förvaltningsrätten som beräknas komma med sitt beslut någon gång runt årsskiftet. Först då vinner ärendet laga kraft, med andra ord är det först då golfspel får räknas som friskvård.

Kicki Ronnerberg Bäckman svar i veckan:
“När det gäller frågan som LRF Konsult driver så  följer givet Ridsportförbundet det här ärendet. Det ska bli intressant att ta del av Högsta Förvaltningsrättens utlåtande den här gången. Möjligen kan det ge någon vägledning för fortsatt agerande. Om det är så får vi ta ställning till när vi vet mer.”

Läs mer om överklagandet på Svensk Golf »

Läs inlägget från 13 juli »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.