Svenske Roepstorff anlitas av OS som underlagsexpert

Professor Lars Roepstorff har just rest i väg till Rio, Brasilien, för att göra en förkontroll av underlagen på banorna som kommer användas för hästtävlingarna under OS som hålls den 3-21 augusti.

OS-Roepstorff

Hästar som tränas och tävlas på elitnivå utsätts för stor risk, precis som vi människor, att drabbas av idrottsskador. Underlaget är en viktig riskfaktor och därför vill FEI och OS-arrangörerna försäkra sig om att det är optimalt för det hästarna ska utföra.

Lars Roepstorff är professor vid avdelningen för anatomi och fysiologi på SLU. Under många år har hans forskning varit inriktad på biomekaniska studier av hästens rörelseapparat.

FEI använder sig av SLUs forskningsresultat
På SLU har man forskat kring sambandet mellan skador och underlag samt utvecklat metoder för att objektivt utvärdera hur bra underlaget är för hästen. Detta har lett till att internationella Ridsportförbundet (FEI) använder SLUs metoder och tjänster för att testa och godkänna banor på OS och VM. SLU arbetar nu också med att dokumentera en standard som ska användas på ett större antal tävlingar.

Ett underlag ska bestå av flera olika faktorer, vilka de är förklarar professor Lars Roepstorff vid SLU i den här filmen som publiceras via kunskapssajten HästSverige www.hastsverige.se
Här berättar Lars om dom sex kriterier som gäller för ett bra underlag »

I ett klipp från EuroSport inspelat i Qatar för ett par år sedan, visar Lars utrustningen som används för att mäta tryck och densitet och mjukhet m m av ytan där hästar tävlar.
Se det här »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.