Svar på svar gällande hästens välfärd

Den 12 mars skickades ett öppet brev till Svenska Ridsportförbundet (Läs här »). Avsändarna var en grupp svenska ridprofiler – med gruppnamnet EquiEthics – som fått nog av hur illa hästen ibland behandlas i träning och på tävling. Brevet var en uppmaning till förbundet att ta ställning, styra upp och framför allt ställa sig på hästens sida. SvRf har svarat. Och EquiEthics har svarat tillbaka.

SvRf svarar gruppen att dom bland annat tycker att det är viktigt att ridsporten sker på hästens villkor och att det övergripande målet är att använda sig av kunskap, beprövad erfarenhet och aktuell forskning för att skapa förutsättningar för hästens välmående.

Gruppen svarar: “Kunskap varifrån? Vilkas erfarenhet? Vems forskning? Vi efterlyser en betydligt högre transparens i organisationen, samt ett betydligt större inslag av internationellt erkända organisationers representanter, företrädevis från ISES och liknande. På vilket sätt kommer ni att arbeta för att sprida relevanta forskningsresultat? Finns det någon tidsplan? När ska det vara klart?”

EquiEthics bemöter SvRf’s svar stycke för stycke. Dom vill se en handlingsplan, något konkret, inte bara fint formulerade meningar och ord.

“Vår grupps ambition och drivkraft är att vi anser att för att överleva måste Hästsporten i Sverige ändra grundsyn på vad som är hästens behov, hur inlärning fungerar, vad som är biomekaniskt och etiskt hållbart m m. Vi har initierat ett arbete med att utveckla en långsiktig strategi för att förmedla såväl forskning som “mjuka värden” kring hästhållning och användning. Vi kommer att fortsätta agera på den sociala plattform vi har nu. Vi kommer agera för ett system inom Hästsverige som skall gagna alla hästar, oavsett ägare, gren, amatör eller professionell.

Vi hoppas därför återigen att ni ställer er positiva till att träffa oss för samtal gällande detaljer och strategier för SvRFs arbete kring ovanstående frågeställningar. Genom vår bredd, samlade erfarenhet och mycket varierande bakgrund vet vi att vi kan bistå med värdefull kunskap och synpunkter så att vårt gemensamma mål – att omsorgen om hästen skall vara i fokus i hela Hästsverige – kan realiseras på bästa sätt och det med transparens och tillgänglighet för alla hästintresserade i vårt land.” står bland annat att läsa i EquiEthics svar till SvRf.

Läs SvRf’s svar här »

Läs EquiEthics svar här »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.