Svar från SvRf: Varför inte bettlöst på tävling?

Just nu pågår en namninsamling för att bettlöst ska bli tillåtet även på dressyrtävlingar. Finns där några argument emot att tillåta bettlöst på dressyrtävlingar eller är det ren och skär tradition som ligger bakom? Equipage ställde frågan till Britt Hammar, TR-ansvarig inom Dressyrkommittén.

Det enkla svaret blev: Vi följer FEIs regler.
– Efter att vi fattat beslutet att följa FEIs regler vad gäller bett har en rad bett, som tidigare inte varit tillåtna, blivit godkända på dressyrtävlingar. Men bettlöst är inte tillåtet av FEI, upplyser Britt.

Hon framhåller vikten av att ha en samlad syn på vad som ska vara tillåtet.
– Idag är många fler ekipage än tidigare ute och tävlar internationellt. Därför har det också blivit allt viktigare att ha gemensamma, internationella regler.

Det handlar också om säkerhet, menar Britt.
– Att tillåta ridning utan bett på framridning och tävling skulle innebära en risk för att kontrollen över hästen minskar och därmed blir det en säkerhetsrisk för både ryttare och publik.

Man har inom dressyrkommittén diskuterat möjligheten att tillåta några typer av bettlöst men har beslutat att invänta FEI.
– Nästa ändring av TR kommer den första januari 2017. Då får vi se vad FEI har kommit fram till och diskutera om vi även då beslutar att följa det regelverket. Går vi utanför detta tar vi också på oss ett säkerhetsansvar, säger Britt. Vår strävan är att följa FEI för att få en likriktning internationellt och därmed undvika missförstånd.

Britt påpekar också att utbudet på marknaden ändrar sig oerhört snabbt och att TR inte kan förändras i samma takt.

Läs mer om namninsamlingen »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.