Sommartider hej hej sommartider…

bete-2I natt sov Ella sin första natt ute sedan förra sommaren. Jag ska erkänna att jag tittade till dom från mitt sovrumsfönster någon gång under natten – men annars är det ingen jättestor grej det här med dygnet-runt-bete. Jag är övertygad om att det är en bra lösning – i någon månad eller så. Men det blir till att ta hand om tunnan, det vill jag lova.

Fick faktiskt en smärre chock (och en gnutta ångest) när jag gick ut för en stund sedan för att ta lite bilder i hagen. Ooooj, vilken kagge Ella och hennes hagkamrater fått. På bara ett dygn! Och jag som tänkte hålla i gång henne hela sommaren för att inte missa alla roliga tränings- och tävlingsmöjligheter i augusti. Nä, detta avgjorde saken, två veckors helvila får hon, inte mer!

En gammal artikel i Equipage
Snabbt började jag leta igenom artikelarkivet, visst skrev vi om hur man kan kombinera betet med träning och tävling för något år sedan? Jo visst. Men det visade sig vara för sex år sedan…!!!

Ja ja, fakta som fakta, det håller än. 🙂

I artikeln berättar docent Anna Jansson vid SLU, som gjort många studier om arbetande hästars energi- och näringsbehov, om hur väl betet täcker hästens energi- och proteinbehov.
– Dom allra flesta hästar arbetar inte maximalt, vilket innebär att dom i arbete har en puls under 200 slag per minut. För dessa är bete tillräckligt om dom håller sitt hull, säger hon.

Okej, check på den. Ella ska bara hållas i gång i sommar, inte mer. Anna varnar dock för kraftig viktuppgång.
– Men tänk på att ett sämre, halvt förvuxet bete med lägre energiinnehåll också har låg smältbarhet. Detta medför att osmälta fibrer fyller tarmkanalen, vilket kan göra att hästarna ökar i vikt.

Ajdå, vårt bete är inte gammalt men vi har låtit bli att gödsla för att vi ville ha lägre energi på det. Det kanske förklarar tunnorna till magar?

Anna berör även hur hästarnas mentala hälsa påverkas av att få gå på bete och om studier som visat att unghästar som får gå på bete under inridningen, lär sig snabbare än dom som står på box.
Intressant. Ella tillhörde dessvärre boxkategorin…

Vad säger då tävlingsryttarna om att hålla hästarna på bete under tävlingssäsongen? Hur är det med risken för skador? Blir hästarna för trötta och dästa?

bete-3Nina Bengtsson, Jens Fredricson och Viktoria Carlerbäck skippar betet för sina tävlingshästar. Skaderisken verkar vara den största orsaken men också för att hästarna blir för trötta för att kunna tränas och tävlas.

“Om bete räcker som enda foder, är tävlingsryttarna som Equipage talat med tveksamma till. Dom är inte heller tilltalade av tanken att ha tävlingshästarna i full kondition ute dygnet runt. Men att även tävlingshästarna mår bra av att gå i hage några timmar varje dag, gärna kombinerat med bete, tycks vara något många skriver under på”.

Det återstår att se hur länge Ella får gå och mysa (svälla) på grönbetet i sommar. Tveksamt om det blir längre än en månad. Nu när vi äntligen är lite på G.

Varsågod! Här kan du läsa hela artikeln som pdf »

En tanke om “Sommartider hej hej sommartider…

  • 1 juli, 2016 at 14:57
    Permalink

    Vår tävlingshäst går också ute dygnet runt och har gjort i snart sex veckor nu. Dock inte i någon hage med massa gräs utan lite lagom nerbetat. Funkar superbra. Rids och tränas som vanligt. Var kanske något lite mer trött första dagarna men sen som vanligt igen i ridningen. 🙂

    Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.