Snorig häst – något att bry sig om?

Att din häst är snorig kan ha sin grund i flera orsaker och behöver inte innebära att det smittar. Men en så smittsam sjukdom som kvarka börjar ofta med att hästen är snorig så det är viktigt att veta vad du ska reagera på. Veterinär Marianne Lindsjöö berättar om vad snoret kan bero på och hur du bör förhålla dig.

– Om din häst är snorig ska du alltid börja med att kolla tempen, inleder Marianne. Och då är det förstås viktigt att du känner till din hästs normala temperatur.

Marianne Lindsjöö är veterinär och hästuppfödare.

Marianne berättar att även om dom flesta hästars normaltemperatur ligger runt 38 grader, kan det variera rejält mellan olika individer.
– Somliga hästar kan ha en normaltemp på under 37 grader. Om deras temp ligger på 38.2, vilket man kan tycka är okej, så innebär det ju faktiskt att dom har feber. Kolla alltså tempen när din häst är frisk!

Marianne berättar vidare att brunstiga ston brukar ha en temp som ligger ungefär en halv grad över den normala tempen.

Om du upptäcker att din häst har feber ska du alltid kontakta veterinär. Det är viktigt att diskutera vad som kan vara orsaken för att veta vilka eventuella åtgärder som ska sättas in.
– Börja med att ringa en veterinär – åk inte direkt in till klinik, rekommenderar Marianne. Kanske bör din häst inte alls träffa andra hästar. Och tänk på att om ditt stall är drabbat av en smittsam sjukdom är det av största vikt att du byter kläder innan du beger dig till andra stall!

Färgen avslöjar
– Generellt kan sägas att gult snor är värre än vitt och vitt värre än klart, meddelar Marianne.

Om din häst har klart snor och ingen feber är det oftast frågan om ett virus. Ibland kan hästen även ha tjocka ben.
– Ett klart näsflöde kan också tyda på en allergi, som kan ha orsakats av dåligt hö och sedan leda till en inflammation i luftvägarna.

Vid misstanke om allergi tas ett blodprov. Ser blodprovet bra ut kan hästen få utföra lätt arbete. Efter en tid tas ett nytt blodprov.
– Har din häst feber i mer än tre dagar tas vanligen ett virusprov och ett bakterieprov. På dessa görs odlingar för att utröna hur allvarlig smittan är. Finns där dräktiga ston i närheten är det naturligtvis extra viktigt att ta reda på vad som ligger bakom febern.

Herpesviruset, exempelvis, är ett virus som kan ligga bakom helt vanliga förkylningar men även abortvirus och hjärnhinneinflammation.

Marianne berättar att alla hästar kan vaccineras mot virusabort, just för att dom inte ska föra en eventuell smitta vidare. Detta är dock mer vanligt nere i Europa än i Sverige än så länge.

Att isolera en häst som är snorig från hagkompisar hjälper inte eftersom smittan oftast sker dagarna innan näsan börjar rinna.
– Låt den gå kvar i hagen eller i en sjukhage intill, råder Marianne. Det brukar hästarna må bäst av.

Vitt snor
Vitt snor utan feber är ofta en allergisk snuva. Hästar med allergi bör motioneras lätt men naturligtvis ska du vara observant på hur hästen andas, att den får tillräckligt med luft. Allergiska hästar är mer mottagliga för sekundära, bakteriella infektioner.
– Dom behöver inte smittas utifrån utan kan bli känsliga för dom bakterier som normalt finns i luftvägarna och reagera på dessa, berättar Marianne. Då kan också snoret, som från början var vitt, bli gult.

Gult snor
Har hästen gult snor beror det med största sannolikhet på en bakterie.
– Ring veterinär om din häst har gult snor! avgör Marianne.

Ett bakterieprov tas för att fastställa vilken bakterie det är frågan om och därmed avgöra vilken behandling som eventuellt ska sättas in. Man bör även ta ett blodprov för att se om där finns någon påverkan på blodbilden. Hästen bör inte motioneras förrän blodbilden är normal.

Vid kvarka är snoret oftast gult. Du kan då även känna förstorade lymfknutor mellan ganascherna. Ibland bildas här bölder som spricker.
– Också här är det bra om du vet hur din häst känns när den är frisk, menar Marianne. På friska hästar känns lymforna vanligen som två små sötmandlar. Allergiska hästar har ofta lindrigt förstorade lymfor.

Vid misstanke om kvarka tas ett bakterieprov och en anmälan till länsstyrelsen måste ske. Isolering av stallet är av största vikt.

Snor i ena näsborren
– Är din häst endast snorig i en näsborre kan det bero på att hästen har bihåleinflammation. Det kan också bero på att ett främmande föremål kommit upp i näsan, förklarar Marianne. Detta kan i sin tur leda till bihåleinflammation.

En skadad tandrot kan också leda till snor i endast ena näsborren.
– Om tandroten är skadad luktar det vanligen mycket illa. Det kan stinka redan när du öppnar stalldörren!

Sammanfattningsvis säger Marianne:
– Ring veterinär om din häst är snorig och samtidigt har feber. Ring även veterinär om din häst har gult snor.

Och glöm inte:
Sätt upp ett anslag på stall- och ridhusdörrar så fort en häst i stallet har feber! Det kan handla om en smittsam sjukdom!

Text och foto » Eva Jacobsen Svaton, Equipage 2012

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.