SM-start – trots misstänkt virusabort

I början av juni valde ett ekipage att delta vid SM under Strömsholmsdagarna – trots att gårdens avelssto bara ett par dagar tidigare, kastat och prov för virusabort skickats in för analys. Ridsportförbundet har, sedan det inkommit en rad anmälningar, utrett fallet och nu är även det internationella ridsportförbundet, FEI, enligt Hippson inblandat.

Provsvaret kom tillbaka positivt – det var virusabort som orsakade kastningen av fölet. Om händelsen blir ett fall för disciplinnämnden eller inte utreds nu av förbundet. Reglerna för att få delta i tävling är dock solklara.

I TR, tävlingsreglementet, står det i Moment 112 “Ryttarens ansvar”, tydligt att ryttaren ska:
 » förvissa sig om att hästen under de senaste tre veckorna före tävlingens början inte visat några tecken på smittsam sjukdom.
» förvissa sig om att hästen under de senaste tre veckorna före tävlingens början inte vistats i stall där smittsam sjukdom förekommit, inte heller i stall där misstanke om sådan sjukdom förekommit.

Även i den s k  ”hästägarförsäkran” på TDB står följande:
”Samtidigt intygar du på heder och samvete för varje häst du har anmält att den under de tre senaste veckorna – räknat från denna dag – inte har visat några tecken som kan tyda på smittsam sjukdom, att den under samma tid inte har vistats i ett stall där en smittsam hästsjukdom dig veterligen har förekommit, att den under samma tid inte heller på något annat sätt har varit i kontakt med en häst, som såvitt känt kan misstänkas ha haft eller ha en smittsam sjukdom, att den är erforderligt tränad för tävlingsdeltagande och att den i övrigt såvitt du vet är fullt frisk och att ovanstående också gäller fram till tävlingsdagen.”

Läs mer om virusabort »

En tanke om “SM-start – trots misstänkt virusabort

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.