Släpp yttertygeln, uppmanar Cornelia Rylén

Cornelia Alla har vi väl fått rådet att driva med innerskänkeln och fånga upp på yttertygeln. Att ha en stadig yttertygel sitter nästan i ryggmärgen för dom flesta ryttare, men inte för alla. Hoppryttaren och tränaren Cornelia Rylén menar att vi kan slippa både spänningar och motstånd i våra hästar om vi bara vågar släppa på yttertygeln och rida mjukare.

– Släpp yttertygeln, låt hästen bli lång och låg och strunta i var den har sina bakben, säger Cornelia och är medveten om att tipset är kontroversiellt.

Men Cornelia är bestämd, blott vid 21 års ålder har hon hittat en ridstil som fungerar för henne.

–  Vart jag än vänder mig,  ska det vara innerskänkel till yttertygel, och jag köper det. Men, om vi stöter på ett problem, som vi alla gör i vardagen, då funkar det inte att bara sitta still och rida vidare på samma sätt – för uppenbarligen kommer problemet trots den här ridningen, säger hon och fortsätter:
EQ-COVER-nr-3-16-liten-m-skugga–  Jag tror vi måste vara öppna för andra typer av ridning för att bryta det här mönstret. Ridning på yttertygeln är populärt av en anledning, det är ett vinnande koncept – men vi måste kunna titta på alternativ också.

I nästa nummer av Equipage som kommer ut i butik den 14:e juni, tipsar Cornelia om nyttiga övningar som ger dig kontroll på hästens bakben, gör den mjukare i sidorna och mer genomsläpplig. Köp nr 3 2016 i Butiken här »

Text och foto » Natalie Lindholm

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.