Skärpta regler för vaccinering

Den 1 juni i år skärper Svenska Ridsportförbundet vaccinationskraven mot hästinfluensa – för att stärka smittskyddet.

Anledningen till dom skärpta kraven är att forskning visar att en tredje grundvaccinering efter 3-6 månader stärker skyddet för både den vaccinerade hästen och hästpopulationen, vilket därmed även bidrar till att förhindra smitta.

Berör inte alla
I första hand rör besluten hästar som ska grundvaccineras. I stället för att som idag ge hästen två sprutor kommer grundvaccineringen från och med den 1 juni innebära tre sprutor.

I samband med grundvaccination ska den andra vaccinationen (B-vaccination) göras inom 56 dagar, mot tidigare 92 dagar, och den tredje vaccinationen (C-vaccination) ske inom 180 dagar, mot tidigare 365 dagar.

Den nya regeln omfattar alla hästar som påbörjar en grundvaccination som föl och unghästar, eller hästar som inte vaccinerats på över ett år och som därför måste börja om med grundvaccination. Hästar som har den hittills gällande grundvaccination kan fortsätta tävla som tidigare.

Alltså:
A) 1:a grundvaccination (föl vid c:a 5-6 månaders ålder)
B) 2:a grundvaccination efter c:a 6 veckor (4-8 veckor)
C) 3:e grundvaccination efter c:a 6 månader (3-6 månader)
D) 1:a revaccination rekommenderas efter 6 månader för hästar under 4 års ålder, för aktivt tävlande hästar samt vid influensautbrott

Revaccination var sjätte månad – men endast som rekommendation
Minsta intervallet för revaccination enligt TR är som tidigare en gång per år, men en stark rekommendation är att revaccinera var sjätte månad. Detta gäller förutom enligt D) ovan – även hästar och ponnyer som förflyttas ofta, inte bara för tävling utan även träning, sambeten eller annan aktivitet.

Källa SvRF »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.