Ska du verkligen rida när du är gravid?

En kommentar, och en undran som många gravida får. Vi har därför undersökt vad som verkligen gäller när man är gravid. Sammanfattningsvis: inte behöver du avstå ridningen för att du är gravid.

– Hästar är levande varelser, och det måste självklart finnas med i ditt risktänkande. Men det finns ingen medicinsk fara att rida när du är gravid, säger Gunnel Larsson, barnmorska sedan 30 år.

– Det är inte farligt att rida när man är gravid! Dom flesta blivande mammor som rider regelbundet brukar tycka att det känns okej att rida dryga halva graviditeten. I sjätte/sjunde månaden börjar/brukar magen bli så stor att man känner sig lite otymplig och inte lika vig som i början av graviditeten, säger Maria Hallström, barnmorska, på netdoktor.se.

Dom vanliga och naturliga sammandragningar som förekommer under hela graviditeten kan även kännas lite mer besvärande under den senare delen av graviditeten och då inte göra ridturen lika avkopplande längre för den blivande mamman.

Motion är bra för både dig och din kommande bebis. Ridningen stärker både rygg och mage som är viktiga muskelgrupper under din graviditet. Forskningen visar även att kvinnor som motionerar regelbundet har lättare med förlossningen.

Träningen kan hjälpa humörsvängningar eftersom kroppen utsöndrar endorfiner som ger kroppen ett glädjerus så du blir på bättre humör.

Ett varningens finger måste ändå höjas. Pressa inte din kropp för hårt, känn efter vad du klarar av. Tänk också på att hästen kan känna att du rider, sitter och beter dig annorlunda. Rådet blir därför, rid så länge allt känns bra, men var försiktig!

En tanke om “Ska du verkligen rida när du är gravid?

  • 4 februari, 2016 at 12:03
    Permalink

    I min första graviditet red jag fram till 13 dagar innan min son föddes, fram till en månad innan BF red jag fullt obehindrat i alla gångarter. Inga pass på ridbanan blev det, utan bara skogsridning och periodvis va det svårt att trava men annars inga bekymmer. Nu är jag gravid med mitt andra barn och rider fortfarande ca 3 dagar i veckan är nu i v 33. Kommer även denna gång fortsätta så länge jag orkar.
    Jag känner ingen oro över ridningen, det är allt annat arbete runt hästhållningen som både känns svårare/tyngre och farligare för kroppen just nu.

    Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.