Senaste om hälta i Pälspodden

I dagens nya avsnitt av Pälspodden diskuteras frågan “Är hästen halt eller inte?”. Vad kan vi göra för att undvika hälta, och är en hälta alltid en hälta? Beprövade metoder ställs på sin spets när Marie Rhodin, docent och veterinär, delar sina forskningsresultat med Carl Hedins erfarenheter som dressyrryttare och hästutbildare.

Hälta är i särklass den vanligaste skadan som drabbar flest hästar och som skapar stora problem för både hästar och hästägare. Hälta uppkommer av många olika anledningar, men som hästägare kan du göra en hel del i det dagliga arbetet i strävan efter hållbara hästar.

Marie Rhodins forskning bjuder på många spännande vinklar och nya sanningar. En av hennes intressanta frågeställningar är om hästar måste ha ett symmetriskt rörelsemönster för att anses vara friska, eller kan dom fungera på ett bra vis ändå? Marie har undersökt en större grupp hästar som anses vara friska, men trots det visar tecken på hälta vid en veterinärkontroll.
– Vid kraftig asymmetri vet vi att hästen är halt. Men vart går gränsen? Frågan är om hästen kan se halt ut utan att vara det. Här kommer också djurskyddsfrågan in om det visar sig att många hästar arbetar trots smärta, det vet vi inte idag, säger hon.

Skräddarsy efter hästen
Carl Hedin tänker hållbarhet i alla led vid träning och utbildning av hästar. Han förespråkar en individuell anpassad blandning av träning och tävling, med vila utifrån var hästen befinner sig i utbildningen.
– För mig är det jätteviktigt att hästar får vara just hästar, umgås med varandra, gå i stora hagar och leka med sina kompisar, säger han.

Marie pekar på att många förslitningsskador kommer ur inlärningsprocesser med alltför mycket repetition av rörelser och frågan är hur man kan lära hästen förstå vad man vill lite snabbare.

Carl tycker att vi borde jämföra med hur hundar agilitytränas. I pass om 15 minuter.
– Det finns fortfarande mycket militäriskt tänk inom ridsporten och ganska lite snack om hästens mentala träning idag, men en del hästar har mer hundhjärna och är positiva till belöning. Det borde vi nyttja mer för en snabbare inlärningsprocess som kan minska förslitningar, säger han.

Lyssna på avsnittet här »
Pälspodden produceras av Agria Djurförsäkring

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.