Se upp för smittan

Mörker, regn och rusk innebär ofta kortare dagar ute för våra hästar. Det, och att träningssäsongen för dom flesta är i full gång vilket ofta innebär att din häst träffar nya hästar utifrån, medför en ökad risk av bakterier som kan utvecklas till smittsamma sjukdomar.
– Det är ganska enkelt att undvika dom smittor som finns hos häst, säger Karl-Henrik Heimdahl, hästveterinär hos Agria Djurförsäkring.

Den vanligaste smittan så här års är luftvägsinfektioner. I sin enklaste form är dom sällan farliga, men dom orsakar en hel del bekymmer om ett stall smittas. För en ridskola eller ett tävlingsstall kan det bli förödande om verksamheten tvingas stänga eller gå på halvfart i flera månader.

– Få känner till att man inte får tävla om misstanke om smitta funnits i stallet dom senaste tre veckorna, säger Karl-Henrik. Anledningarna till regeln är enkel – en häst som har en infektion i kroppen ska inte ansträngas och smittspridning ska undvikas.

Undvik smittor så här:
» Undvik att vistas i stall eller ridhus där smittor finns
» Om du vistas i stall där smitta finns – byt kläder och skor och sprita händerna innan du går in i nästa stall
» Låt varje häst ha en egen uppsättning borstar och utrustning
» Undvik att dela ”slickburk”* med andra hästar
» Var uppmärksam på hästens allmäntillstånd. Verkar den loj eller annorlunda, ta tempen och låt den ta det lugnt några dagar
» Ha ett karantänstall för nyanlända hästar där de kan stå en vecka innan dom stallas in

En lätt luftvägsinfektion kan vara i det närmaste symptomlös, men hästen är nedsatt och kan inte prestera normalt. I andra fall snorar hästen lite, hostar och har något förhöjd temp i några dagar, men tillfrisknar snabbt utan behandling. För hästar med nedsatt immunförsvar kan det bli besvärligt och vissa hästar kan bli mer känsliga i sina luftvägar efter en luftvägsinfektion.

Hästinfluensa brukar däremot sällan gå obemärkt förbi annat än hos vaccinerade hästar, som kan vara smittbärare även om dom själva inte blir sjuka. Den största skräcken bland alla smittor är att få in kvarka i stallet.
– Vid kvarka blir hästarna rejält dåliga, snoriga, febriga och kan få bölder som spricker. Dom flesta tillfrisknar, men det kan ta tid, och tyvärr är det några hästar varje år som får avlivas på grund av kvarka eller följder av det, säger Karl-Henrik.

Så sprids de vanligaste smittorna:
Luftvägsinfektioner och influensa sprids via hästens utandning och hosta. Inkubationstiden är 3-4 dagar
Kvarka sprids via närkontakt mellan hästarna och – när hästen är sjuk – via utandning och hosta. Inkubationstiden är 10-12 dagar
Ringorm sprids via direktkontakt, till exempel via gemensamma täcken eller borstar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.