Se upp för salmonella hos stallkatten och hästen

Det har blivit allt vanligare att katter drabbas av salmonella, enligt Agria, framförallt på senvinter och tidig vår. Stallkatterna ligger i farozonen eftersom dom går ute och rör sig fritt. Småfåglar och gnagare är två vanliga smittkällor. Salmonellan kan spridas från katter till hästarna i stallet, men också till människor.

Smittade fåglar och gnagare som katten äter är vanliga smittvägar. Även smittade fåglars avföring kan sprida smittan vidare. Bakterien som finns i avföringen hos ett smittat djur sprids sedan vidare till nya djur och människor via munnen. Det är ovanligt att hästar i Sverige drabbas av salmonella, men det händer emellanåt.
– Med tanke på att salmonella ökar hos katter är det viktigt att se över sin egen hygien, men också hästens foder, krubbor och vattenhinkar, säger Charlie Lindberg, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Hästar kan bli smittade om dom till exempel äter foder eller dricker vatten som är förorenat av avföring från andra smittade djur, till exempel katter, fåglar, gnagare eller andra hästar.

Symtom & behandling för hästar
Många infekterade hästar visar inga symtom på sjukdom, medan andra kan blir riktigt sjuka. Det vanligaste symtomet är diarré, som ofta är kraftig och vattentunn. Andra vanliga symtom är feber och kolik. Oftast tillfrisknar hästen på egen hand. Vård av veterinär kan behövas om hästen visar allvarliga symtom som insjunka ögon och grön-svart diarré. Sjuka djur ska isoleras från andra djur under sjukdomstiden.

Symtom & behandling för stallkatten
En stallkatt som smittats av salmonella kan få lindriga symtom eller vara helt utan symtom trots att den är smittad. I allvarliga fall kan katten bli mycket sjuk med flera symtom som minskad aptit, diarré, kräkningar, feber, buksmärta och nedsatt allmäntillstånd. I värsta fall även dödlig blodförgiftning.

Smittade katter kan tillfriskna på egen hand, lindriga symtom behöver oftast inte behandlas. Om katten visar ovan nämnda symtom och blir allvarligt sjuk, behövs understödjande behandling till exempel i form av vätska ges hos veterinär. Det är sällan aktuellt att ge antibiotika.

Var noga med hygien
»
Tvätta händerna regelbundet
» Hålla katten borta från livsmedel och köksytor
» Tänk på att diska och tvätta hästens saker med en separat diskborste
» Låt inte stallkatterna vistas i närheten av hästens foder, slicka foderhinkar eller dricka ur hästens vattenhink

Kontakta alltid veterinär om du misstänker salmonellainfektion. Sjukdomen är anmälningspliktig och stallsanering ska göras tillsammans med en veterinär utsedd av Jordbruksverket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.