Se upp för Alsikeklövern!

Jeanette Johansson gick på Facebook ut och varnade för konsekvenserna av Alsikeklöver, ett ofta helt vanligt inslag i våra beteshagar. Inlägget har delats fler än 14 000 gånger men budskapet är så viktigt så Equipage ville också hjälpa till. Vi varnar för otäcka bilder.

“Jag vill varna alla mina hästvänner för den vidriga Alsikeklövern! I fredags ringer min granne som precis skaffat ponnysar till sina barn och berättar att deras ena ponny hade blivit väldigt solbränd. Jag åker dit och jag ser direkt att det där är mer än solbränna och går ut och kikar i deras hage, den är då full utav alsikeklövern vilket jag misstänkte.
Veterinär hade varit ute på dagen men inte sagt något om att dessa kunde vara giftiga.

Idag ringde grannarna mig igen och jag åker dit, nu ser deras lilla ponny ut såhär och det har även blivit variga sår på benen.”, inleder Jeanette sin varning.

Så här skriver SVA om Alsikeklöver:
Alsikeklöver är en av flera olika växter som kan orsaka fotosensibilitet med hud- och leverskador hos hästar. Det är främst under blöta eller fuktiga betesförhållanden som alsikeklöver har påvisats orsaka förgiftning, men även en stor andel alsikeklöver i hö/ensilage (mer än 20 procent) kan resultera i hälsoproblem. Det är inte känt exakt vilken substans som orsakar förgiftningen, men något mykotoxin eller växtendogent toxin, som främst bildas under fuktiga förhållanden, misstänks.

Symptom på att din häst kan ha blivit förgiftad
Framför allt fotosensibilisering. Övriga symptom på alsikeklöverförgiftning hos häst kan vara dålig aptit, depression och slöhet, uttorkning, förhöjd kroppstemperatur, ödem i nedre delen av benen, gulsot, diarré, blödande hudutslag och sår i munhålan. Generellt återhämtar sig drabbade hästar fort från både hud- och leverskador om det foder/bete som innehåller alsikeklöver tas bort,men enstaka dödsfall har förekommit.

Så beskriver Den virtuella floran Alsikeklövern:
Alsikeklöver kan bli upp till fyra decimeter hög. Stjälkarna är upprätta, ofta grenade och bladen är långskaftade och har omvänt äggrunda, fint tandade småblad. Alsikeklöver blommar från juni till augusti med vita till rödlätta, välluktande blommor. Blommorna är skaftade, med små stödblad, och sitter samlade i runda huvuden. Kronan är först vit men blir senare rödlätt, den sitter kvar lång tid efter det att den har vissnat och är då brunaktig.

Till Jeanettes inlägg på Facebook »

En tanke om “Se upp för Alsikeklövern!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.