Se potentialen i uteritten

Att rida ut stärker hästen både fysiskt och psykiskt och kan höja prestationerna både på träningen och tävlingsbanan. Dom ekipage som tränar utomhus får mycket gratis jämfört med dom som harvar dag ut och dag in i ett ridhus.

Dessutom är det ju riktigt kul att rida ut! Equipage utsända tog ett snack med Flyingetränaren Hanna Carlson och hållbarhetsexperten Lars Roepstorff för att ta reda på vad det faktiskt är som gör träningen i naturen så bra. Dessutom pratade vi med uteträningens stora förebild – dressyrveteranen Ulla Håkansson.

Sega backar är perfekt muskel- och konditionsträning. Det gäller dock att klättra rakt och inte i serpentiner över backen.

“Skogsmullarna” får det gratis, men om ridhuset är den vanligaste platsen för din träning, är det nu dags att tänka nytt. Oavsett vilken gren du ägnar dig åt, behövs nämligen variationen i din hästs träning.
Variation gör att olika muskelgrupper aktiveras, vilket förhindrar att vissa muskler alltid får jobba för mycket. Om hästen är jämnt musklad orkar dessutom kroppen bära upp sig bättre och skelett, senor och leder skonas. Musklerna blir som ett slags stötdämpning.

Lösgjordheten på köpet
Inte ens om du satsar mot skyarna i hoppningen eller dressyren, kommer resultaten att bli bättre om du rider i ridhuset dag in och dag ut.

Hanna Carlson undervisar gymnasieelever och blivande hippologer på riksanläggningen Flyinge och är bland annat ansvarig för ridningen som definieras som ”road work”.

Hanna Carlson undervisar gymnasieelever och blivande hippologer på riksanläggningen Flyinge och är bland annat ansvarig för ridningen som definieras som ”road work”. Egentligen innebär ”road work” att hästen avslappnat och i en bra form skrittas och travas på hårt underlag. På riksanläggningarna har begreppet utvidgats och omfattar all träning utanför ridhusen.
– Dressyrträningen kan lätt bli enformig där rörelserna repeteras gång på gång. Om dressyrhästen rids ut istället kan vi hitta en naturlig framåtbjudning, rakriktning och schwung. Hästen blir mer lösgjord när den får galoppera på och får dessutom en bättre kondition, vilket gör att den sedan kan prestera bättre inne på dressyrbanan, säger Hanna.

Oavsett disciplin behöver hästen förbättra sin kondition. Galopparbete i intervaller är ett perfekt arbete för ändamålet.
Att rida i kuperad terräng är bra både för hästens balans och koordination.

Hästen behöver smidighet, styrka och inte minst kondition för att kunna prestera på topp. Och detsamma gäller hopphästen. Visserligen kan hoppningen varieras med hjälp av olika hinderövningar, men även hopphästen behöver komma ut och galoppera sig i form för bättre kondition och röra sig i kuperad terräng för att jobba upp balansen och bygga styrka.
– Dessutom tränar ryttaren naturligt sin balans, följsamhet och timing med hästen vid uteritt, säger Hanna.

Gratis miljöträning
Oavsett hur bra din häst presterar på träning i en miljö där den känner sig trygg, kommer tävlingsresultatet bli lidande om hästen inte miljötränats.
– Ju mer hästen kommer ut, desto mer van blir den att ha liv och rörelse runt sig. Då kanske den inte reagerar på att det reser sig någon på läktaren under dressyrprogrammet, säger Hanna.

På uteritterna får den lite av allt – bilar, cyklister, människor och andra djur. Ju mer hästen vänjer sig vid att fortsätta arbeta, trots att det händer saker och ting runt omkring den, desto bättre kommer den också kunna koncentrera sig när det väl gäller.

Detsamma gäller ryttaren. Om det inte längre är ett problem att rida hästen förbi ett kluster av brevlådor, kommer du inte heller tappa koncentrationen i ritten när en funktionär tappar sitt block eller en hund skäller precis när du ska göra en ökning längs med långsidan.

Både för den spända och den trötta
– Det finns ryttare som inte känner att det är säkert att rida ut. Har du en väldigt livlig häst som du inte vågar rida ut på själv så ta hjälp av någon annan, så hästen ändå får komma ut, säger Hanna.

En uteritt kan nämligen fungera lite som balsam för själen för den spända hästen.
– Självklart kan den spända hästen kanske bli ännu mer spänd precis när den börjar ridas ut. Men efter ett tag kommer den att vänja sig och lugna ner sig. När den väl blir van vid olika miljöer kommer den också att vara lugnare på träningarna och inte minst på tävlingsplatsen, förklarar hon.

Vikten av att komma ut och jobba märker Hanna tydligt på Flyinges skolhästar. Dom som är heta och spända blir ofta ännu mer spända om dom inte får komma ut, medan dom som är lite mer åt det loja hållet tappar framåttänket helt.
– En häst som har tappat framåtbjudningen mår också bra av att ridas ut. Det bästa är om den kan ridas ut i grupp. Hästar är ju flockdjur och vill gärna hålla tempo med varandra, så där kan vi verkligen få gratis framåtbjudning om vi rider ut med en lite hetare häst.

Variera underlagen
– Även det normala dressyrarbetet kan göras utomhus. Genom att träna skänkelvikningar över grusvägar får hästen både det lösgörande arbetet och dessutom variationen i underlag på köpet, säger Hanna.

Stödjevävnaden, alltså senor, ligament, skelett och brosk, stärks av träning på hårdare underlag.
Lars Roepstorff är veterinär och professor i hästens funktionella anatomi vid SLU. Han jobbar bland annat med att hitta det ultimata underlaget för olika tävlingsplatser.
Foto » Camilla R McCarthy

Och vikten av att variera underlaget ska inte underskattas. Genom att rida på så många olika underlag som möjligt får vi en häst som klarar av att prestera, oavsett underlag, och dessutom blir mycket mer hållbar, det konstaterar Lars Roepstorff som är forskare och professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet.
– Ju mer du varierar, desto mer tränad blir hästen att möta olika typer av underlag. Det gäller både hobbyhästen och tävlingshästen, säger Lars.

Men räcker det inte bara att variera olika ridhusunderlag för att få en tävlingshäst som klarar av alla olika underlag den kan tänkas möta?
– Nej, det gör det inte. Träning handlar om att tänja gränser. Du ska systematiskt rida på olika underlag och framför allt rida kontinuerligt på hårda underlag, säger Lars.

Stödjevävnaden, alltså senor, ligament, skelett och brosk, stärks av träning på hårdare underlag. Även mjukdelar som muskler, lungor och hjärta får ökad blodtillströmning, men det är framför allt stödjevävnaden som aktiveras.

Successiv anpassning
– Hästar är byggda för att gå på en enorm variation av underlag. Det enda som du ska undvika är underlag som kan vara direkt skadliga för hästen, som bottenlösa myrar och kärr. Annars är det mesta bra att rida på.

Däremot är det viktigt att du successivt anpassar hästen till ett nytt underlag. En häst som aldrig gått på hårt underlag ska inte ut och travas 20 minuter på asfalt. Då kan den bli riktigt öm och till exempel få benhinneinflammation.
– Ju mer vältränad din häst är, desto känsligare är den för nya underlag. Det är jätteviktigt att du lägger upp en plan för hur du vänjer hästen vid det nya underlaget, säger Lars.

Ulla Håkansson är en riktig dressyrveteran. Hon har tilldelats både Svensk Ridsports Hederstecken och en kunglig medalj för alla sina insatser inom ridsporten.
Foto » Camilla R McCarthy

Förebilden
Och visst finns det förebilder som vittnar om att träning utomhus ger starkare ekipage. Dressyrveteranen Ulla Håkanson red sin första Grand Prix på 60-talet och tillsammans med sitt nuvarande sto Richelle, tävlar hon fortfarande på samma höga nivå. Ulla har alltid föredragit att träna sina hästar ute i naturen.
– Det är ju mycket trevligare att träna ute och hästen blir absolut gladare. Jag kan inte tänka mig att någon blir glad av att gå i ett ridhus dag ut och dag in, säger Ulla.

Hon gör verkligen allt utomhus – piaff- och passageträning, piruettarbete runt träd och galoppombyten på snirkliga skogsvägar, vilket dessutom gör bytena mer naturliga för den lite grönare hästen.

På frågan om Ulla någonsin stött på en häst som det inte gått att rida ut på, skrattar hon först.
– Nej, det förstår jag inte riktigt varför det inte skulle kunna gå att rida ut på en häst! Vissa ryttare är däremot väldigt fega. Dom vågar varken rida ut, hoppa, rida en cavalettiserie eller någonting. Det hänger nog mer på ryttaren än på hästen om det inte går att rida ut, konstaterar hon.

Ulla Håkansson är välkänd för att träna sina hästar ute så mycket som möjligt. Hon är en riktig förebild som vittnar om att det går att tävla på högsta nivå utan att harva runt i ridhus i tid och otid.

Ulla tycker också att hon alltid haft hållbara hästar och trycker på forskningen som visar att varierat underlag är det bästa. Och hållbara ryttare får vi visst också genom uteritter – som 81-åring har Ulla inte några som helst planer på att lägga dressyrhatten på hyllan.

Text och foto » Karin Moberg Granström, publicerad 2015

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.