“Sätta under sig” – ett begrepp att jobba med

Det finns många begrepp inom dressyren som betraktas som mer eller mindre självklara. Att hästen ”sätter under sig” är ett sådant. Men vad innebär det egentligen att hästen ”sätter under sig” och varför bör den göra det?

Equipage bad Ann Stigberg, ridinstruktör, B-tränare i dressyr och själv svårklassryttare, förklara.
– Att hästen sätter under sig handlar om mer än att den vinklar bakbenen, säger hon. En häst kan vinkla bakbenen men samtidigt placera dom bakom sig. Och en häst som trampar in under sig kan ändå ha svårt att stanna kvar i en rörelse.

Ann Stigberg är ridinstruktör, B-tränare i dressyr och själv svårklassryttare.

För det är detta att ”sätta under sig” handlar om. Förmågan att ta emot vikten på bakben och bakdel och samtidigt ha den balans och styrka som krävs för att vara kvar i bjudning.

Bygg på metodiskt
Ann förklarar att arbetet med att få hästen att ”sätta under sig” pågår under hela utbildningen.
– Redan med den unga hästen börjar arbetet att få den att ta vikt på bakbenen och vara i balans under ryttare. Metodiskt arbetar man vidare för att nå den optimala samlingen, där hästen verkligen bär sig, i dom svåra rörelserna piruett, passage och piaff.

För att nå hit fordras en hel del.
– Det handlar om balans, styrka, teknik och även exteriör, säger Ann. Somliga hästar har en exteriör som gör det lättare för dom att vara i balans. Hästar med långa, raka bakben kan ha det svårare att hitta balans och samling.

Samtidigt menar Ann att man kan utbilda dom allra flesta hästar upp till Intermédiaire l.
– Det tar bara olika lång tid, säger hon övertygande.

Vikten av att ge hästen tid är något Ann gärna betonar.
– Hela utbildningen handlar om att metodiskt bygga upp hästen steg för steg.

En piruett är inget man plötsligt prövar på. Men det finns många övningar som så småningom leder till piruetten. Som stärker, gymnastiserar och stretchar hästen och hjälper den att få klart för sig hur den ska göra.
– Det är så klart först och främst viktigt att hästen förstår hur det ska gå till och kan ta till sig tekniken. Sedan handlar det om att bygga styrka och gymnastisera hästen för att den ska förmå göra det vi vill.

Skänkelvikning längs långsidan med huvudet mot sargen, framdelen på spåret och bakdelen innanför är en bra övning för att få hästen att trampa in under sig med inre bakbenet.

Skänkelvikning längs långsidan
En övning Ann gärna använder sig av redan på unghästen för att börja förmå den att ta vikt på bakbenen är skänkelvikning längs långsidan med huvudet mot sargen, framdelen på spåret och bakdelen innanför.
– En bra övning både för häst och ryttare, säger Ann. Väggen eller staketet utgör en naturlig broms. Den unga hästen kan lätt missförstå när du lägger till skänkeln och bara gå iväg framåt. Här ska den lära sig att skänkeln även kan betyda att den ska gå åt sidan.

Bry dig till en början inte om formen och hur hästen har huvudet. Och tvära inte för mycket, hästen ska hela tiden bjuda framåt.
– Inledningsvis behöver hästen inte gå på tygeln, det kommer. Nu ska du fokusera på att den förstår skänkelns sidförande verkan. Det lär sig hästen ofta snabbt. Gör övningen i trav med den unga hästen, det brukar vara lite svårare i galopp.

Efter ett par gånger menar Ann att den unga hästen oftast förstår övningen.
– Sedan handlar det om att bygga styrka och hitta rätt form.

Var noga med att hästen hela tiden bjuder framåt. Skulle bjudningen tryta kan du övergå till att rida rakt fram för att hitta bjudning igen. Det är också viktigt att tänka på att du inte håller för mycket i innertygeln så att hästen blir förböjd.
– Yttertygeln måste vara sträckt, annars är det lätt hänt att ytterbogen faller ut.

Ytterligare en övning för att få det inre bakbenet att trampa in under kroppen och båda bakbenen att stretcha i sidvärtsrörelsen, är att flytta hästen sidvärts på den öppna delen av en volt. Framdelen är kvar på voltspåret.

Skänkelvikning på öppna delen
En övning som är lite svårare men som har samma syfte, att få det inre bakbenet att trampa in under kroppen och båda bakbenen att stretcha i sidvärtsrörelsen, är att flytta hästen sidvärts på den öppna delen av en volt. Framdelen är kvar på voltspåret.
– Nu blir det lite svårare eftersom du inte har något stöd av väggen. Se vart du ska, flytta för innerskänkeln och led med yttertygeln som ska hållas sträckt så bogen inte faller ut. Stötta yttertygeln med ytterskänkeln.

Hästen ska vara rak i kroppen och ställd i nacken. Om hästen tvärar för mycket är det risk att den tappar bjudning.
– Skulle du tappa yttersidan kan du pröva att ställa lite utåt, rakrikta och pröva igen.

Värt att tänka på vid skänkelvikning är att det är lätt att hamna snett i sadeln när man använder den ena skänkeln mer.
– Korrigera i bäcken och höfter, säger Ann. Känn att du sitter lika mycket på båda sittbenen.

Kontrollera då och då att hästen bjuder framåt.

Kontrollera bjudningen
Som en röd tråd löper Anns påpekande att hästen hela tiden bjuder framåt.
– Det här får du kontrollera ganska ofta. Det kan kännas rätt bra men så när du går in i en rörelse upptäcker du att du inte har någon bjudning varpå allt
kraschlandar,
säger hon och skrattar.

Kolla alltså då och då att hästen svarar framåt för drivningen med skänkeln.
– Det får inte vara ett konstant nötande, hästen ska vara elektrisk för skänkeln.

Ann menar att när hästen svarar snabbt och är kvick i benen blir den också lättare fram och inte tung i handen.

Helst på fyrkantspåret
Övningar på volten kan kännas enklare än att använda hela fyrkantspåret.
– Volten dämpar lite och tar upp farten, säger Ann. Så det kan kännas lättare att jobba där.

Ändå föredrar Ann för det mesta att använda hela fyrkantspåret.
– Det är ju ändå fyrkantspåret det mesta utgår ifrån och vi måste lära oss att rida där. Hästen kan vingla lite och det kan kännas lite svårare men vi måste ju träna för att lära oss.

För att få hästen kvick i benen växlar du riktning i skänkelvikningen.

Växla riktning i skänkelvikning
En övning som får hästen alert för skänkeln och kvick i benen är att växla riktning när du rider skänkelvikning.
– Här gäller det att du som ryttare själv är snabb att växla om hjälperna, instruerar Ann.

Från fyrkantspåret rider du in på linjen, ställer om och flyttar sidvärts i skänkelvikning mot medellinjen.

När du närmar dig medellinjen fångar du upp med ytterhjälperna, ställer om igen och rider tillbaka ut mot fyrkantspåret.

När det flyter kan du växla riktning med kortare intervall. Kolla då och då att hästen svarar framåt.

Stretcha inre bakbenet i galopp
– Så här jobbar du på, säger Ann, metodiskt steg för steg för att bygga smidighet och styrka.

Träna på att få inre bakbenet in under hästen genom att längs långsidan rida en hovsbredd innanför spåret med framdelen medan bakdelen är kvar på spåret.

I galopp kan du träna på att få inre bakbenet in under hästen genom att längs långsidan rida en hovsbredd innanför spåret med framdelen medan bakdelen är kvar på spåret.
– Hästen ska vara rak i halsen. Led med innerhanden medan ytterhanden verkar förhållande så att din häst stannar kvar på fyrkantspåret med bakdelen. Yttre skänkeln stöder ytterhanden. Båda skänklarna verkar framåtdrivande.

Var noga med att sitta rakt över hästen och att inte dra bakåt med innerhanden.
– En ledande innerhand får inte gå bakåt. Den ska öppna upp så att inre sidan får plats.

Piruettgalopp
När din häst bär sig väl i galoppen och du utan problem kan rida fram och ta tillbaka, korta och länga, kan du börja träna på att samla galoppen mot piruettgalopp.
– En piruettgalopp är än mer tillbaka än samlad galopp, förklarar Ann. Den är nästan på stället. Börja med att träna korta stunder och bara ett till ett par språng åt gången för att sedan rida fram och försäkra dig om att du har bjudning.

Samla galoppen mot piruettgalopp genom att rida en till två korta språng, belöna och gå ur.

Ann poängterar att det inte handlar om att korta halsen, det är bakdelen som ska engageras och ta upp vikten.
– Det är viktigt att hästen lär sig tekniken. Rider du på fyrkantspåret i förvänd galopp har du väggen till hjälp som en broms. Så småningom kan du börja träna på att vända i piruettgalopp men först ska ni behärska piruettgaloppen rakt fram i både rättvänd och förvänd galopp.

Det här är jobbiga övningar för hästen, den måste bygga styrka för att klara av den mycket samlade galoppen och det är viktigt att du inte sitter kvar i den för länge.
– Du ska inte rida på mjölksyra, framhåller Ann. Rid en till två korta språng, belöna och gå ur. Håll halsen framme. Bakbenen ska bära sig själva.

Vänd ett par språng
När din häst orkar samla sig i piruettgalopp ett par språng rakt fram kan du bygga på med att börja vända.
– Inled med att rida rakt fram i samlad galopp för att ta tillbaka till piruettgalopp och vända ett till två språng. Gå ur vändningen i piruettgalopp och rid fram.

Ann förklarar att det är viktigt att börja med få steg för att hästen ska fortsätta bjuda och orka inte bara vända utan även komma ur vändningen i balans.
– Hästen måste hela tiden bjuda och tänka framåt, annars havererar piruetten.

Så småningom kan du rida i en fyrkant och göra varje vändning i piruettgalopp.
– När ni behärskar detta kan du höja svårighetsgraden ytterligare. Rid in på medellinjen, samla till piruettgalopp och lägg en fem meters halvvolt som du successivt minskar till en halvpiruett.

Först när hästen klarar halvpiruetten, naturligt vänder runt och kommer ur piruetten i balans är ni redo att pröva en hel piruett.

Lång väg
– Vägen till piruetten, där hästen verkligen ”sätter under sig” och är tillräckligt stark och smidig för att även komma ur den samlade rörelsen i balans, kan tyckas lång. Men arbetar du metodiskt steg för steg och låter det ta den tid som behövs, så är målet inte ouppnåeligt, avslutar Ann.

Text och foto » Eva Jacobsen Svaton, Equipage 2017
Stort tack till Anns elev Alinda Dallasanta och hennes Cilerno (2007 e. Sandreo-Ahorn), som hjälpte oss med illustrationerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.